Cine administreaza si finanteaza scolile
Cea mai inalta autoritate de educatie – Ministerul elevilor, scolilor si familiei. Acesta ofera copiilor posibilitatea de a invata, pregateste cadrele didactice, mentine anumite standarde, analizeaza curriculum si examene, precum si reglementeaza finantarea scolilor la nivel national.
Pentru administrarea scolilor, de multe ori contribuie municipalitatile locale, organul de conducere a scolii (in engl. governing body) si directorul scolii (in engl. head teacher).
Cele mai multe scoli sunt finantate de la bugetul de stat. Guvernul aloca anumite beneficii pentru municipalitati, iar acestea, la randul lor, distribuie fondurile in scolile locale.
Prescolarii
Cei mai multi copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani, in Anglia, participa la cursuri prescolare. Programul guvernamental numit "Surestart" ofera o oportunitate pentru copiii in varsta de 3-4 ani de a frecventa gratuit aceste lectii la gradinita.
Tipurile de scoli publice
Mai intai de toate, scolile sunt impartite in functie de cine este responsabil pentru angajarea profesorilor, cine controleaza admiterea elevilor la scoala, cine detine terenul pe care este construita scoala si cladirea in sine. Exista patru tipuri principale de scoli: community (foste scoli municipale), foundation (scoli finantate din contributii voluntare (in engl. voluntary-aided) si scoli voluntary-controlled. Cele doua din urma, de obicei, sunt infiintate de biserici.
Exista doua asa-numite modele alternative. Acestea sunt Academii si Colegii de Tehnologie.
Guvernul incearca sa schimbe scolile slabe cu academiile. Majoritatea dintre ele sunt finantate de guvern, astfel incat elevii sa nu plateasca pentru scolarizare. Cu toate acestea, academia are o mai mare libertate de a recruta personalul si de a pregati programe de instruire decat un liceu obisnuit. A fost o decizie a guvernului de a infiinta scoli de inalta calitate (academii) in cele mai sarace cartiere. Partidul Muncii intentiona sa deschida inca 200 astfel de academii pana in 2010.
Pentru Colegiul de Tehnologie, banii sunt alocati direct de guvern. Cu toate acestea, el difera de scoala normala prin faptul ca aici, pe langa examene de nivel A sau alte examene conventionale, se poate obtine si o calificare profesionala. Colegiile de Tehnologie predau discipline in conformitate cu programul national de invatamant si se concentreaza pe stiintele naturii, matematica si tehnologie.
Scoli de specialitate (in engl. specialist schools)
Orice scoala secundara poate deveni una de specialitate. Pentru acest lucru este necesara obtinerea finantelor suplimentare din surse private in valoare de 50 de mii de lire sterline si sa se acorde mai multa atentie uneia dintre discipline, cum ar fi sport, arta, tehnologie sau limbi. La astfel de scoli, de asemenea, sunt predate si toate celelalte discipline din cadrul programului national. Guvernul Muncii dorea ca pana in 2008, toate scolile secundare sa devina de specialitate, cu exceptia academiilor. Se credea ca daca se concentreaza pe un singur domeniu, se vor ridica standardele de formare.
Scolile clasice (de exemplu, de stil vechi, cum ar fi grammar schools)
Unele municipalitati inca sustin programe de selectie pentru inscriere in scolile clasice. Elevii de 11 ani trebuie sa treaca un test special "11 plus", iar rezultatele obtinute vor determina daca acestia vor fi admisi la liceul local. In Anglia sunt aproximativ 150 astfel de scoli.
Scoli religioase (in engl. faith schools)
In aceste scoli, in plus fata de subiectele obisnuite, sunt predate notiuni de baza a unei sau a altei credinte. Inainte de a fi deschise aceste scoli, trebuie sa fie aprobate de catre Autoritatea locala educationala si de parinti. La cele mai multe dintre scolile religioase sunt acceptati doar copiii de o anumita credinta. Dar acum, multe dintre aceste scoli primesc copii si din alte medii de credinta. In Anglia, scolile catolice au o reputatie destul de buna.
Scoala pentru persoanele cu handicap (in engl. special needs schools)
Acestea sunt concepute nu doar pentru copiii cu handicap fizic, dar si pentru copiii cu dificultati de invatare. Statistic vorbind, aproximativ o cincime dintre copii au nevoie de un sprijin pentru invatare. Desi legea din anul 2001 a garantat dreptul la educatie al copiilor cu dizabilitati in scolile de invatamant general. In Anglia mai sunt aproximativ 1.150 de scoli speciale. Adesea ele sunt sustinute de organizatii caritabile, unele dintre aceste scoli functionand in spitale.
Grupuri de transfer a elevilor (in engl. pupil referral units)
Acestea sunt concepute pentru acei copii care nu pot obtine diploma de invatamant secundar in alte institutii. De exemplu, aceste grupuri pot fi frecventate de adolescente gravide sau de cei care au abandonat scoala secundara. Scopul acestor grupuri este revenirea copiilor, in cele din urma, la scolile generale.
Admiterea la scoli
Legea prevede ca toti copiii intre 5 si 16 ani au dreptul la educatie intr-o scoala de stat. Pentru a obtine un loc intr-o astfel de scoala, trebuie completata o cerere. Din pacate, in Anglia se intampla destul de des ca o scoala sa primeasca mai multe cereri decat numarul de locuri disponibile pentru elevi. Intr-o astfel de situatie, scoala aplica anumite criterii de selectie. De obicei, prioritatea se acorda copiilor care locuiesc in apropierea scolii sau acelor care au un frate /o sora si frecventeaza aceasta scoala. La scolile religioase, prioritatea se acorda copiilor cu o anumita credinta, scolile clasice selecteaza copiii in baza capacitatilor academice, iar cele de specialitate – pe baza unei abilitati la un anumit subiect. Unele scoli supraaglomerate desemneaza locuri prin loterie. Cu toate acestea, nu se poate tine seama de criterii precum ocupatia parintilor, situatia financiara sau organizarea unui interviu cu potentialul elev si / sau parintii lui. Daca credeti ca cererea dumneavoastra pentru un copil la scoala a fost respinsa in mod ilegal, puteti sa contestati decizia.
Certificarea elevilor
Toate scolile publice din Anglia trebuie sa aplice acelasi curriculum national. Acesta este formulat si monitorizat in mod constant de catre organele de calificare si autoritatile de planificare a curriculum-ui.
Cunostintele elevilor sunt testate la finalul fiecarei faze de sfarsit de invatamant obligatoriu (la varsta de 7, 11, 14 si 16 ani). In limbaj comun, aceste examene sunt numite "sats", dar denumirea completa este „teste nationale de curriculum” sau „testele invatamantului obligatoriu”. Urmeaza examenele GCSE si cele de nivelul A.
Evaluarea scolara si tabelul comparativ
Pentru verificarea invatamantului obisnuit si a standardelor de formare este responsabil organismul guvernamental autointitulat „Ofsted”, care este condus de inspectorul sef al scolilor. El verifica nu doar institutiile de formare si de ingrijire a copilului, dar pregateste foarte des rapoarte, care pot fi gasite pe site-ul „Ofsted” la adresa http://www.ofsted.gov.uk.
Cei care traiesc de ceva timp in Anglia si „s-au intalnit” cu problema scolilor, probabil, au auzit o multime de lucruri despre scoala si tabelele de evaluare (in engl. school league tables arba school performance tables). In fiecare an, guvernul publica „aceste” tabele in care sunt comparate estimari si rezultate din scolile din Anglia, bazate pe diferite criterii. „Tabelele” pot fi gasite la adresa http://www.dcsf.gov.uk/performancetables. Acestea acorda un mare ajutor in alegerea scolii potrivite.
Alte optiuni de invatare ale copiilor
Scolile independente
In mod obisnuit, pur si simplu sunt cunoscute sub denumirea de scoli private, si, uneori - scoli publice. Aceste scoli nu primesc fonduri de la stat, asa ca trebuie platita o taxa de scolarizare, care este stabilita de catre scoala in sine. Valoarea taxei variaza intre 700 (scoala primara) si 5500 (scoala secundara) de lire sterline pe semestru. In aceste scoli, mentinerea curriculum-ui national nu este obligatorie, dar in multe dintre acestea trebuie sustinute aceleasi examene ca si la o scoala de stat.
Scolile primare private sunt impartite in doua categorii: pre-pregatitoare (in engl. pre-preparatory) pentru copiii in varsta de 2-7 ani si clasele primare sau pregatitoare (in engl. junior arba preparatory) pentru copiii in varsta de 11-13 de ani. "Pregatirea" se efectueaza cu scopul ca acei copii sa poata sustine examenele de admitere generala (in engl. common entrance examination). Acest lucru este necesar in scopul de a continua studiile intr-un liceu privat. Scolile private sunt impartite foarte des in scoli de fete si baieti. Populare sunt asa-numitele "boarding", scoli in care elevii nu numai invata, ci si locuies acolo în timpul semestrului.
Invatare la domiciliu
Parintii au dreptul de a alege daca vor educa copiii la domiciliu. Nu este obligatoriu ca acel copil sa invete dupa programul national. Cu toate acestea, copilul trebuie sa inceapa sa invete „full-time” de la varsta de 5 ani. Copiii nu trebuie sa participe la cursuri la scoala, iar parintii nu trebuie sa fie cadre didactice calificate.
Rudolf Steiner School
Aceste scoli au propriile lor filozofii, curriculum si metodele de predare. O atentie speciala este acordata nu doar pentru realizarea academica a copilului, dar si pentru alte abilitati, de exemplu, dezvoltarea spirituala, fizica si morala. Instruirea formala in aceste scoli incepe mai tarziu decat de obicei.
Scoala de limbi straine - liceul
Aceste scoli sunt in general destinate copiilor de diplomati care lucreaza in Anglia. Aici exista posibilitatea de a alege predarea in limba engleza sau intr-o limba straina. Bine cunoscut este Liceul francez.
Montessori School
Aceste scoli functioneaza in crese si gradinite. Acestea au denumirea de Maria Montessori, un filozof influent de educatie timpurie a copiilor. In aceste scoli se urmeaza filozofia Montessori. M.Montessori a sustinut ca un copil aflat intr-un mediu echitabil se dezvolta mai bine decat va puteti astepta. Prin urmare, in aceste scoli, copiii sunt incurajati sa aleaga activitatile pe care doresc sa le urmeze, apoi sa termine alte lucrari incepute, atunci cand doresc acest lucru. Filozofia se bazeaza pe ideea ca, prin invatarea sa aleaga activitatile, copiii gasesc in mod natural cea mai buna metoda pentru a invata.
sursa
Articole bebelusi
Pentru cresterea corecta, a unui bebelus, ar trebui sa te pregatesti de cumparaturi. Asta daca nu esti adepta stilului: lasa ca merge si asa...
Cam acesta ar fi necesarul:
Pe langa acestea insa, va mai sunt necesare si:: incalzitor de biberon, tetine, termosuri, baveta de plastic, din textil, castroane, perie biberon.
Cam acesta ar fi necesarul:
- Sterilizator
- Dispozitiv pentru stocarea mancarii proaspete
- Robot de bucatarie (oricare din modelele recomandate, nu toate...):
- cani si canute:
- set tacamuri:
- Biberoane si kit-uri de alaptare:
Pe langa acestea insa, va mai sunt necesare si:: incalzitor de biberon, tetine, termosuri, baveta de plastic, din textil, castroane, perie biberon.
Pielea bebelusului
Ne naştem cu o piele complet nepregătită pentru mediul înconjurător. Este motivul pentru care bebeluşii nu se expun la soare absolut deloc până la vârsta de 1 an. Până la 3 ani, cel mai mare organ al nostru devine bine adaptat mediului extern. Însă, pe toată perioada copilăriei, îngrijirea pielii trebuie să fie maximă.
Un nou-născut are un pH al pielii neutru, iar în timp acesta devine acid, astfel încât epiderma să se apere singură de microorganisme. Este motivul pentru care, în primele luni de viaţă, bebeluşii sunt predispuşi la infecţii ale pielii. O altă caracteristică a nou-născutului este faptul că îi lipseşte aproape complet filtrul hidrolipidic, cel care împiedică uscăciunea extremă a tegumentelor, dar şi care apără de agenţii mediului înconjurător.
Fără acest filtru, pielea micuţului se va usca uşor, aşadar are nevoie de hidratare şi emoliere permanentă. Pielea capătă treptat caracteristicile ei normale pentru viaţa extrauterină. În tot acest timp, bebeluşul se spală obligatoriu zilnic, cu apă şi săpun destinat acestei categorii de vârstă, apoi se masează cu ulei de măsline.
O emulsie pentru nou-născut costă cât o sticlă de ulei extravirgin de aceeaşi cantitate. Ideal ar fi să alegeţi produsul natural, chiar dacă miroase a… salată. Grăsimile din uleiul de măsline sunt asemănătoare grăsimilor din pielea umană, deci vor prezenta cea mai mică probabilitate să determine iritaţii ale pielii sugarului. Ideal ar fi ca şi mai târziu, în toată perioada copilăriei, să îngrjiţi pielea micuţului cu acest tip de ulei.
Dacă nu îi place mirosul, puteţi combina substanţa grasă cu uleiuri esenţiale de lavandă, portocală sau muşeţel.
Cât mai puţin timp în scutece
Să trecem în revistă şi cele mai frecvente probleme cutanate ale sugarului, dar şi ale copilului mic. Iritaţia provocată de scutec apare la aproape toţi bebeluşii sau copiii mici. Iată cele trei cauze majore. Le strângeţi scutecul prea tare, în condiţiile în care acesta se lasă cât mai larg şi va fi susţinut de un body. Al doilea motiv îl reprezintă numărul mic de schimburi în special vara.
Urina nu se lasă restantă câteva ore pentru că dezvoltă agenţi patogeni care vor ascensiona şi pe tractul urinar, dar vor afecta şi pielea. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul materiilor fecale. Şi al treilea motiv e reprezentat de materialele scutecului care pot fi greu de suportat. În acest caz, schimbaţi marca scutecului până când găsiţi una cât mai potrivită pentru copil.
Dar cel mai bine ar fi ca în perioada în care nu doarme, copilul să stea fără scutec sau, în cazul sugarilor, să stea cu funduleţul pe un scutec sub formă de lenjerie, pe care îl puteţi găsi în orice supermarket. Eczema atopică este o altă afecţiune frecventă care apare sub forma unei iritaţii care produce inclusiv mâncărimi. Este comună în rândul copiilor cu istoric familial de astm, alergii sau dermatită atopică.
Tratarea ei constă în folosirea unor detergenţi, săpunuri şi a altor produse de îngrijire pentru piele hipersensibilă, precum şi aplicarea loţiunilor speciale. De asemenea, este important să identificaţi declanşatorul eczemei (vreun material care intră în contact cu pielea copilului) pentru a nu-l mai folosi. Copilul atopic va avea pielea uscată tot timpul vieţii. Este o diferenţă între dermatita atopică şi pielea uscată a oricărui copil mic, dar diferenţa o poate face doar dermatologul.
Mituri în îngrijirea pielii copilului
În primii ani de viaţă, evitaţi şerveţelele umede destinate igienei intime, pentru că produc cele mai multe iritaţii. Pielea din zona genitală a copilului se spală la duş şi, în rest, se curăţă cu un prosop umed sau cu vată umezită cu apă, apoi i se aplică ori ulei de măsline, ori o cremă naturală bazată pe ceară, uleiuri esenţiale şi extracte de muşeţel sau cătină.
Nu folosiţi pentru această zonă produse chimice pentru că eventualele iritaţii pot ascensiona pe tractul urinar şi astfel pot apărea infecţii nu doar cutanate. Nu folosiţi apoi pudra, aşa cum făceau bunicii sau chiar părinţii. Inhalarea pudrei de talc sau de amidon de porumb poate afecta sănătatea plămânilor micuţului.
Şerveţelele umede aplicate pe o piele ultrasensibilă determină usturimi şi, ulterior, iritaţii. Şi alte produse produc iritaţii. Este vorba de săpunuri antibacteriene, dedicate adulţilor. Ele sunt prea aspre cu pielea unui copil, de orice vârstă. Nici spuma de baie nu este indicată pentru bebe şi copilul mic, pentru că are tendinţa de a usca pielea şi de a o predispune mai uşor la iritaţii.
Atenţie la detergenţi!
De la naştere, alegeţi o marcă de detergent pentru nou-născut şi, dacă nu apar iritaţii ale pielii, cumpăraţi aceeaşi marcă pe toată perioada copilăriei. Evitaţi balsamul de rufe, cu potenţial înalt alergen. Dacă folosiţi maşina de spălat, încheiaţi ciclul de curăţare cu o clătire suplimentară. În felul acesta, agenţii alergeni din detergent vor fi în cantitate infimă în contact cu pielea copilului.
La vârste mici, detergentul de rufe produce cele mai multe alergii cutanate. Dacă observaţi o reacţie alergică pe tot corpul copilului, înainte de a-i administra medicamentele recomandate, schimbaţi detergentul. Sau dacă aţi schimbat detergentul obişnuit al copilului cu o altă marcă înainte de apariţia reacţiei cutanate, reveniţi la alegerea iniţială.
Nu folosiţi pentru copii deodorante sau parfumuri. Acestea au un înalt potenţial alergen. De altfel, parfumurile sunt cei mai toxici agenţi pentru piele. Este motivul pentru care e recomandat, la modul ideal, să nu puneţi parfum în contact direct cu pielea, ci mai degrabă pe suprafaţa părului, la orice vârstă.
Dar până la dezvoltarea din adolescenţă, copilul va avea un miros plăcut, curat, dacă este doar spălat. Pielea de pe suprafaţa capului are nevoie şi ea de îngrijiri speciale. Folosiţi un şampon cu extracte de plante pentru spălarea copilului. Micuţului i se spală inclusiv părul ori de câte ori face duş.
Nu se spală o dată pe săptămână sau la mai mult timp pe motiv că e copil, dimpotrivă. Igienizarea se referă la toată suprafaţa corporală. O atenţie deosebită o acordaţi clătirii părului. Chiar dacă cel mic va plânge dacă îi intră apă în ochi sau în nas, clătiţi-l foarte bine. În caz contrar, substanţele de spălare rămân pe suprafaţa scalpului şi determină iritaţii uneori grave. La vârstă mică, părul nu ar trebui să fie lung, astfel încât să se usuce rapid.
O altă zonă cutanată care are nevoie de atenţie este urechea. Acestea se spală cu apă şi săpun, apoi se şterg cu un beţişor, dar doar pavilionul, nu intraţi pe canalul auditiv. Şi curăţaţi-i tegumentele cu grijă şi la locul de sudare al urechii pe cutia craniană. Este o suprafaţă predispusă la infecţii aproape tot timpul.
De asemenea, după duş, uitaţi-vă cu atenţie la toate pliurile pielii, care se curăţă suplimentar cu un prosopel umezit cu apă caldă, chiar dacă tocmai aţi făcut copilului baie sau duş. Aici se strâng cele mai multe impurităţi.
Soarele face ravagii doar în copilărie
Şi, firesc, protecţia solară ar trebui să fie maximă. De ce? În copilărie, razele soarelui intră semnificativ în straturile pielii şi pot distruge ADN-ul celular (creierul celulelor), cauza principală a cancerelor cutanate la vârsta adultă. Acum e nevoie de protecţie maximă.
La vârsta adultă, cremele de protecţie solară doar împiedică apariţia arsurilor, nu mai au importanţă în protecţia împotriva cancerelor pielii. De aceea, în prezent cei mai mulţi medici dermatologi consideră cremele de protecţie solară pentru copii nu doar accesorii cosmetice, ci medicamente indispensabile.
Nu uitaţi că, şi dacă razele solare sunt blânde, dar copilul a luat medicaţie cu paracetamol sau ibuprofen, atât de des utilizată în caz de febră sau durere, el va fi fotosensibilizat. Cu alte cuvinte, va atrage şi mai tare radiaţiile ultraviolete şi va fi predispus la distrugeri celulare.
Sistemul de invatamant din Finlanda
Cel mai bun sistem de învăţământ din lume scoate materiile clasice din programă. Ce vor studia elevii finlandezi
Sistemul de învăţământ finlandez, recunoscut ca fiind cel mai bun din lume, va cunoaşte în următorii ani una dintre cele mai radicale reforme prin care materii clasice precum matematica sau istoria vor fi eliminate şi înlocuite cu studiul unor teme sau fenomene. Promotorii acestei idei spun că schimbarea reprezintă de fapt o adaptare a educaţiei la felul în care a evoluat lumea în care trăim, în condiţiile în care pentru finlandezi principala menire a şcolii este de a-i pregăti pe copii pentru viitor. Asta în timp ce în România, educaţia rămâne un domeniu subfinanţat, în care nu s-a găsit încă o strategie coerentă pentru simplificarea programelor şi în care manualele digitale, impuse de noile realităţi sociale, au reprezentat o adevărată piatră de moară pentru oficialii de la minister.
Cu un sistem de învăţământ în care 93% dintre absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat, în care peste 65% dintre liceeni ajung la facultate şi în care doar 10% dintre cei care îşi doresc să devină profesori ajung la catedră, Finlanda nu se culcă pe lauri şi devine prima ţară care face pasul următor: adaptează educaţia la realităţile lumii în care trăim. Astfel, în anii următori, în orarul elevilor din Finlanda nu vor mai apărea materii precum literatură, geografie, matematică sau istorie, ci teme sau fenomene.
De exemplu, un adolescent care urmează cursurile unei şcoli profesionale ar putea urma lecţii pentru a deveni ospătar care vor include elemente de matematică, comunicare şi scris, precum şi limbi străine pentru a-i putea servi şi pe clienţii străini. Pe de altă parte, elevii de la liceele teoretice vor aborda teme ample cum este, de exemplu, Uninea Europeană, care va combina elemente de economie, istorie (a ţărilor membre), limbi străine şi geografie, potrivit The Independent.
Sistemul de educaţie de la care toate ţările europene, inclusiv România, vrea să înveţe a început deja aceste schimbări şi le aplică progresiv pentru ultimele clase de liceu, în Helsinki. “Ceea ce tocmai am început va fi o schimbare radicală a sistemului de învăţământ din Finlanda”, spune Liisa Pohjolainen, una dintre coordonatoarele acestui proiect de reformă.
“Ceea ce avem nevoie acum este un altfel de educaţie care să-i pregătească pe oameni pentru viaţa profesională. Tinerii folosesc în acest moment computere destul de performante. În trecut, băncile aveau o mulţime de funcţionari care făceau calcule, lucru care s-a schimbat total astăzi. Prin urmare trebuie să facem schimbari în educaţie care sunt necesare industriei şi societăţii moderne”, a explicat Pasi Silander, directorul de dezvoltare al oraşului Helsinki.
Înlocuirea materiilor clasice nu este însă singura modificare. Reforma vizează şi “desfiinţarea” sălii de clasă tradiţionale în care elevii stau în bănci pasivi, ascultându-şi profesorii şi aşteptând să li se pună întrebări. În anii următori se va pune în practică o abordare care pune mai mult accent pe colaborarea dintre profesori şi copii, care vor lucra în grupuri mici pentru a rezolva diverse probleme prin care îşi vor îmbunătăţii abilităţile de comunicare.
“Chiar trebuie să regândim educaţia şi să reconfigurăm sistemul astfel încât să-i pregătească pe copiii noştri pentru viitor, având aptitudinile de care este nevoie astăzi şi mâine. Există şcoli în care se predă după metoda veche ceea ce era în beneficiul societăţii la începutul anilor 1900, dar nevoile nu mai sunt aceleaşi şi avem nevoie de ceva potrivit pentru secolul 21”, susţine şeful Educaţiei din Helsinki.
Schimbarea sistemului de învăţământ, o provocare pentru profesori
Să devii profesor în Finlanda nu este deloc uşor. Doar 10% dintre cei care îşi doresc acest lucru reşeşesc să ajungă la catedră. Unul dintre principiile sistemului de învăţământ finlandez este pregătirea foarte bună a cadrelor didactice, astfel că educatorii care predau la grădiniţă trebuie să fie absolvenţi de studii superioare, iar cei care predau la şcoală trebuie să aibă neapărat masterat de doi ani, în care cursurile de pedagogie şi psihologia copilului ocupă un loc central.
Schimbările care vizează sistemul de educaţie va fi o provocare şi pentru ei, obişnuiţi până acum să se concentreze pe o materie anume. Oficialii de la Helsinki încearcă să-i stimuleze să adopte această nouă viziune prin acordarea unui stimulent la salariu.
În prezent, aproximativ 70% dintre profesorii de liceu din Helsinki sunt instruiţi pentru a adopta noua abordare. Oficialii spun că este destul de greu să-i convingi pe profesori să facă acest pas, dar cei care au făcut-o deja spun că nu mai pot da înapoi.
Până în 2020, în toate şcolile din Finlanda se va preda după noua metodă
Noile metode de predare au fost deja aplicate sub diverse forme în ultimii doi ani, iar datele preliminare arată că ele sunt benefice pentru că rezultatele elevilor s-au îmbunătăţit.
Şcoliile din Finlanda au fost obligate să introducă cel puţin o dată pe an o perioadă în care să fie aplicată noua metodă de predare, lucru care în şcolile din Helsinki s-a întâmplat chiar de două ori pe an. Proiectul reformei va fi publicat până la sfârşitul acestei luni, iar până în 2020, în toate şcolile din Finlanda maniera de predare va fi schimbată.
Cum arată o oră de curs într-o şcoală în care se predă după noua metodă
Este o oră de limba engleză, dar pe tablă este o hartă a Europei continentale. Elevii trebuie să potrivească condiţiile meterologice cu ţările de pe tablă. De exemplu, astăzi este soare în Finlanda, dar ceaţă în Danemarca. Prin această activitate, copiii combină limba engleză cu geografia.
“Vrem ca elevii să înveţe într-o atmosferă sigură, fericită şi relaxată”, spune directorul unei şcoli din Helsinki unde învaţă 240 de copii şi care a adoptat deja noua metodă de predare.
Pambuccian: Direcţia în care merge acum sistemul educaţional finlandez este greşită
Deputatul Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, consideră însă că direcţia în care vrea să meargă sistemul educaţional finlandez este greşită.
“Pornind de la ideea corectă că şcoala trebuie să stimuleze creativitatea, sistemul educaţional finlandez doreşte să renunţe la învăţământul structurat în domenii şi să le predea amestecat. În Statele Unite există o iniţiativă foarte inteligentă de a avea cursuri care combină cunoştinţele şi încearcă să producă idei noi cu valoare. Dar ele vin pe terenul unor cunoştinţe existente. Experimentul finlandez încearcă un lucru imposibil: să introducă cunoştinţe din domenii diverse acolo unde ele sunt necesare şi va ajunge să obţină nimic combinând frânturi de nimic. Fiecare domeniu are o logică internă care nu se poate fragmenta. În fiecare domeniu cunoştinţele au apărut atunci când a fost nevoie de ele, combinând creativ cunoştinţe existente. Studiind un domeniu în dinamica lui istorică fixează cunoştinţele, le dă valoare şi răspunde spiritului de explorator din noi. Combinându-le în cursuri speciale în care ţinta este dezvoltarea creativităţii, aceste cunoştinţe pot deveni ingredientele unui pas înainte în care se creează ceva nou, eventual având şi valoare. Dar generalizând acest tip de cursuri speciale, absolut necesare în şcoală, şi renunţând la predarea pe materii, profesorii PowerPoint vor măsura şi raporta succesul obţinerii nimicului combinând creativ frânturi de nimic”, spune deputatul.
Formula de succes a unui sistem de învăţământ eficient
Rezultatele elevilor din Finlanda – locul 3 la testele PISA la care au participat 65 de ţări, rată de promovare a examenului de bacalaureat de peste 90%, peste 65% dintre absolvenţii de liceu merg la facultate – vorbesc de la sine despre un sistem eficient de învăţământ de la care toate statele europene, inclusiv România, vor să înveţe. Din păcate, sistemul de educaţie autohton este foarte departe de ceea ce se întâmplă în Finlanda, iar acum că exista o nouă reformă, va fi şi mai departe. Educaţia din România este în prezent subfinanţată, iar performanţele elevilor, atât ale celor de gimnaziu, cât şi ale celor de liceu sunt foarte slabe. La testele PISA, România s-a clasat pe locul 46 din 65 de ţări participante, iar când vine vorba de bacalaureat sau Evaluare Naţională, doar unul din doi elevi reuşesc să obţină o notă de trecere. Una dintre dintre cauzele acestor rezultate este şi programa încărcată pe care oficialii din minister tot promit că o vor simplifica. O altă problemă a sistemului de învăţământ românesc o reprezintă resursa umană atrasă. Salariile foarte mici, de 900 -1.000 de lei pentru debutanţi, fac din învăţământ un domeniu neatractiv pentru studenţii foarte buni care se reorientează pentru că vor salarii mai mari.
În Finalanda, lucrurile sunt total diferite. Reforma sistemului de învăţământ finlandez a început în urmă cu 40 de ani, dar metodele au fost mereu îmbunătăţite şi adaptate la evoluţia societăţii. În Finlanda, învăţământul este gratuit pentru cei care optează pentru sistemul de stat, indiferent că vorbim de sistemul preuniversitar sau universitar. Curricula naţională este mai degrabă orientativă, există un singur test naţional, iar profesori ajung numai cei mai buni studenţi, această meserie fiind foarte apreciată şi mai bine plătită decât în cazul altor categorii sociale (salariile sunt între 2.000 şi 6.000 de euro). Relaţia dintre profesori şi elevi se bazează pe comunicare deschisă şi pe colaborare. Orele de curs sunt puţine, scurte (45 de minute) şi eficiente, iar temele pentru acasă nu depăşesc 30 de minute. Elevii pot alege, încă din şcoala primară, materii opţionale în funcţie de aptitudinile şi pasiunile lor.
sursa
Sistemul de învăţământ finlandez, recunoscut ca fiind cel mai bun din lume, va cunoaşte în următorii ani una dintre cele mai radicale reforme prin care materii clasice precum matematica sau istoria vor fi eliminate şi înlocuite cu studiul unor teme sau fenomene. Promotorii acestei idei spun că schimbarea reprezintă de fapt o adaptare a educaţiei la felul în care a evoluat lumea în care trăim, în condiţiile în care pentru finlandezi principala menire a şcolii este de a-i pregăti pe copii pentru viitor. Asta în timp ce în România, educaţia rămâne un domeniu subfinanţat, în care nu s-a găsit încă o strategie coerentă pentru simplificarea programelor şi în care manualele digitale, impuse de noile realităţi sociale, au reprezentat o adevărată piatră de moară pentru oficialii de la minister.
Cu un sistem de învăţământ în care 93% dintre absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat, în care peste 65% dintre liceeni ajung la facultate şi în care doar 10% dintre cei care îşi doresc să devină profesori ajung la catedră, Finlanda nu se culcă pe lauri şi devine prima ţară care face pasul următor: adaptează educaţia la realităţile lumii în care trăim. Astfel, în anii următori, în orarul elevilor din Finlanda nu vor mai apărea materii precum literatură, geografie, matematică sau istorie, ci teme sau fenomene.
De exemplu, un adolescent care urmează cursurile unei şcoli profesionale ar putea urma lecţii pentru a deveni ospătar care vor include elemente de matematică, comunicare şi scris, precum şi limbi străine pentru a-i putea servi şi pe clienţii străini. Pe de altă parte, elevii de la liceele teoretice vor aborda teme ample cum este, de exemplu, Uninea Europeană, care va combina elemente de economie, istorie (a ţărilor membre), limbi străine şi geografie, potrivit The Independent.
Sistemul de educaţie de la care toate ţările europene, inclusiv România, vrea să înveţe a început deja aceste schimbări şi le aplică progresiv pentru ultimele clase de liceu, în Helsinki. “Ceea ce tocmai am început va fi o schimbare radicală a sistemului de învăţământ din Finlanda”, spune Liisa Pohjolainen, una dintre coordonatoarele acestui proiect de reformă.
“Ceea ce avem nevoie acum este un altfel de educaţie care să-i pregătească pe oameni pentru viaţa profesională. Tinerii folosesc în acest moment computere destul de performante. În trecut, băncile aveau o mulţime de funcţionari care făceau calcule, lucru care s-a schimbat total astăzi. Prin urmare trebuie să facem schimbari în educaţie care sunt necesare industriei şi societăţii moderne”, a explicat Pasi Silander, directorul de dezvoltare al oraşului Helsinki.
Înlocuirea materiilor clasice nu este însă singura modificare. Reforma vizează şi “desfiinţarea” sălii de clasă tradiţionale în care elevii stau în bănci pasivi, ascultându-şi profesorii şi aşteptând să li se pună întrebări. În anii următori se va pune în practică o abordare care pune mai mult accent pe colaborarea dintre profesori şi copii, care vor lucra în grupuri mici pentru a rezolva diverse probleme prin care îşi vor îmbunătăţii abilităţile de comunicare.
“Chiar trebuie să regândim educaţia şi să reconfigurăm sistemul astfel încât să-i pregătească pe copiii noştri pentru viitor, având aptitudinile de care este nevoie astăzi şi mâine. Există şcoli în care se predă după metoda veche ceea ce era în beneficiul societăţii la începutul anilor 1900, dar nevoile nu mai sunt aceleaşi şi avem nevoie de ceva potrivit pentru secolul 21”, susţine şeful Educaţiei din Helsinki.
Schimbarea sistemului de învăţământ, o provocare pentru profesori
Să devii profesor în Finlanda nu este deloc uşor. Doar 10% dintre cei care îşi doresc acest lucru reşeşesc să ajungă la catedră. Unul dintre principiile sistemului de învăţământ finlandez este pregătirea foarte bună a cadrelor didactice, astfel că educatorii care predau la grădiniţă trebuie să fie absolvenţi de studii superioare, iar cei care predau la şcoală trebuie să aibă neapărat masterat de doi ani, în care cursurile de pedagogie şi psihologia copilului ocupă un loc central.
Schimbările care vizează sistemul de educaţie va fi o provocare şi pentru ei, obişnuiţi până acum să se concentreze pe o materie anume. Oficialii de la Helsinki încearcă să-i stimuleze să adopte această nouă viziune prin acordarea unui stimulent la salariu.
În prezent, aproximativ 70% dintre profesorii de liceu din Helsinki sunt instruiţi pentru a adopta noua abordare. Oficialii spun că este destul de greu să-i convingi pe profesori să facă acest pas, dar cei care au făcut-o deja spun că nu mai pot da înapoi.
Până în 2020, în toate şcolile din Finlanda se va preda după noua metodă
Noile metode de predare au fost deja aplicate sub diverse forme în ultimii doi ani, iar datele preliminare arată că ele sunt benefice pentru că rezultatele elevilor s-au îmbunătăţit.
Şcoliile din Finlanda au fost obligate să introducă cel puţin o dată pe an o perioadă în care să fie aplicată noua metodă de predare, lucru care în şcolile din Helsinki s-a întâmplat chiar de două ori pe an. Proiectul reformei va fi publicat până la sfârşitul acestei luni, iar până în 2020, în toate şcolile din Finlanda maniera de predare va fi schimbată.
Cum arată o oră de curs într-o şcoală în care se predă după noua metodă
Este o oră de limba engleză, dar pe tablă este o hartă a Europei continentale. Elevii trebuie să potrivească condiţiile meterologice cu ţările de pe tablă. De exemplu, astăzi este soare în Finlanda, dar ceaţă în Danemarca. Prin această activitate, copiii combină limba engleză cu geografia.
“Vrem ca elevii să înveţe într-o atmosferă sigură, fericită şi relaxată”, spune directorul unei şcoli din Helsinki unde învaţă 240 de copii şi care a adoptat deja noua metodă de predare.
Pambuccian: Direcţia în care merge acum sistemul educaţional finlandez este greşită
Deputatul Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, consideră însă că direcţia în care vrea să meargă sistemul educaţional finlandez este greşită.
“Pornind de la ideea corectă că şcoala trebuie să stimuleze creativitatea, sistemul educaţional finlandez doreşte să renunţe la învăţământul structurat în domenii şi să le predea amestecat. În Statele Unite există o iniţiativă foarte inteligentă de a avea cursuri care combină cunoştinţele şi încearcă să producă idei noi cu valoare. Dar ele vin pe terenul unor cunoştinţe existente. Experimentul finlandez încearcă un lucru imposibil: să introducă cunoştinţe din domenii diverse acolo unde ele sunt necesare şi va ajunge să obţină nimic combinând frânturi de nimic. Fiecare domeniu are o logică internă care nu se poate fragmenta. În fiecare domeniu cunoştinţele au apărut atunci când a fost nevoie de ele, combinând creativ cunoştinţe existente. Studiind un domeniu în dinamica lui istorică fixează cunoştinţele, le dă valoare şi răspunde spiritului de explorator din noi. Combinându-le în cursuri speciale în care ţinta este dezvoltarea creativităţii, aceste cunoştinţe pot deveni ingredientele unui pas înainte în care se creează ceva nou, eventual având şi valoare. Dar generalizând acest tip de cursuri speciale, absolut necesare în şcoală, şi renunţând la predarea pe materii, profesorii PowerPoint vor măsura şi raporta succesul obţinerii nimicului combinând creativ frânturi de nimic”, spune deputatul.
Formula de succes a unui sistem de învăţământ eficient
Rezultatele elevilor din Finlanda – locul 3 la testele PISA la care au participat 65 de ţări, rată de promovare a examenului de bacalaureat de peste 90%, peste 65% dintre absolvenţii de liceu merg la facultate – vorbesc de la sine despre un sistem eficient de învăţământ de la care toate statele europene, inclusiv România, vor să înveţe. Din păcate, sistemul de educaţie autohton este foarte departe de ceea ce se întâmplă în Finlanda, iar acum că exista o nouă reformă, va fi şi mai departe. Educaţia din România este în prezent subfinanţată, iar performanţele elevilor, atât ale celor de gimnaziu, cât şi ale celor de liceu sunt foarte slabe. La testele PISA, România s-a clasat pe locul 46 din 65 de ţări participante, iar când vine vorba de bacalaureat sau Evaluare Naţională, doar unul din doi elevi reuşesc să obţină o notă de trecere. Una dintre dintre cauzele acestor rezultate este şi programa încărcată pe care oficialii din minister tot promit că o vor simplifica. O altă problemă a sistemului de învăţământ românesc o reprezintă resursa umană atrasă. Salariile foarte mici, de 900 -1.000 de lei pentru debutanţi, fac din învăţământ un domeniu neatractiv pentru studenţii foarte buni care se reorientează pentru că vor salarii mai mari.
În Finalanda, lucrurile sunt total diferite. Reforma sistemului de învăţământ finlandez a început în urmă cu 40 de ani, dar metodele au fost mereu îmbunătăţite şi adaptate la evoluţia societăţii. În Finlanda, învăţământul este gratuit pentru cei care optează pentru sistemul de stat, indiferent că vorbim de sistemul preuniversitar sau universitar. Curricula naţională este mai degrabă orientativă, există un singur test naţional, iar profesori ajung numai cei mai buni studenţi, această meserie fiind foarte apreciată şi mai bine plătită decât în cazul altor categorii sociale (salariile sunt între 2.000 şi 6.000 de euro). Relaţia dintre profesori şi elevi se bazează pe comunicare deschisă şi pe colaborare. Orele de curs sunt puţine, scurte (45 de minute) şi eficiente, iar temele pentru acasă nu depăşesc 30 de minute. Elevii pot alege, încă din şcoala primară, materii opţionale în funcţie de aptitudinile şi pasiunile lor.
sursa
Pubertatea si adolescenta
Cresterea copiilor, pubertatea si adolescenta la baieti, dezvoltarea fizica
Schimbarile care marcheaza dezvoltarea fizica a unui baiatintr-un barbat matur, unul care este capabil de reproducere, apar in jurul varstei de 14 ani si se completeaza intre varstele de 14 - 18 ani. In pubertate baietii devin mai inalti si mai musculosi, cu umeri mai lati, cu organe genitale mai dezvoltate, si cu par care apare axial, pe fata, pe piept, pe brate si pe picioare. Toate aceste schimbari care apar la pubertate, sunt determinate de actiunea hormonilor, mai ales a hormonului specific barbatesc, testosteronul.Barbatul adult mai prezinta o schimbare a vocii datorita maririi laringelui si datorita faptului ca la barbati corzile vocale devin mai lungi si mai groase, ducand la ingrosarea vocii. O alta schimbare este o crestere a cantitatii de transpiratie si a activitatii glandelor sebacee.
Incepand de la varsta de doi ani baietii cresc aproximativ cu 5 cm/an pana la varsta de 13 - 14 ani, cand incep sa se dezvolte organele sexuale. Adolescenta aduce cu ea o crestere rapida in inaltime si forta. Cresterea rapida care insoteste pubertatea tine cativa ani.
La sfarsitul acestei perioade de crestere, oasele au devenit mai tari si s-au schimbat in proportie, deoarece diferite parti ale corpului cresc diferit. Odata ce umerii incep sa se lateasca, soldurile par mai mici in comparatie si aceasta silueta caracterizeaza barbatul matur.
Parul facial devine mai gros si mai inchis la culoare odata cu maturizarea barbatului. Barba si mustata pot avea aceeasi culoare cu parul de pe cap sau diferita.
Baietii, din cauza cresterii rapide, sunt adesea stangaci, lenesi, dezordonati, pe foarte multi nu-i intereseaza modul cum arata. Trebuie sa li se aminteasca mereu de necesitatea pastrarii igienei. Sunt constienti de transformarile produse in sfera genitala.
Baietii isi evalueaza initial masculinitatea in comparatie cu alti baieti, comparandu-simusculatura, capacitatea de eforturi fizice.
Adolescenta mijlocie incepe la baieti intre 14 si 17 ani. Perioada celor mai rapideschimbari fizice a trecut si adolescentul se concentreaza mai putin asupra cresterii si a altor schimbari corporale si devine absorbit de identitatea personala: "cine sunt?", "ce voi face cu viata mea?".
Este perioada in care se dezvolta personalitatea. Devin critici ai parintilor, ai altor autoritati adulte precum si ai atitudinilor lor. Declarandu-si independenta de familie devin intens implicati in grupurile de prieteni, adopta nivelul de cultura al adolescentilor. Imita colegii de grup, alte cunostinte si vedete pe care le admira, imprumutand arte din comportamentul si opiniile acestor persoane. Incep sa-si faureasca anumite planuri despre cariera. O mare parte din adolescenti sunt interesati de sexualitate.
Bebelusii in luna a 4-a de viata
Bebelusul dvs creste intr-un ritm alert si va incanta cu tot felul de zambete, priviri, expresii ale fetei, rasete si gangureli.
Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului
Cresterea
La sfarsitul celei de-a 4-a luni de viata, bebelusul isi dubleaza greutatea de la nastere. Daca aveti dubii ca bebelusul dvs ia suficient in greutate, discutati cu medicul dvs pediatru.
Abilitatile Motorii
Bebelusul are acum o indemanare mult mai mare si poate sa faca mai multe lucruri cu manutele, de la a apuca singur o jucarie si a o ridica sau scutura, pana la a va trage de par, de cercei, margele, etc. Pentru a evita orice fel de accidente, este recomandat sa evitati sa il luati in brate daca aveti cercei mari sau coliere de care ar putea sa se agate.
Coordonarea mana – gurita este foarte buna, astfel incat orice apuca in manute duce imediat in gurita pentru a testa respectivul lucru. Prin gust el exploreaza lumea in care se dezvolta.
Trebuie sa fiti foarte atenta sa nu lasati obiecte mici pe langa bebelus pentru ca le poate baga in gurita si inghiti, sau si mai rau, se poate ineca cu ele. Daca va intrebati ce inseamna obiecte mici, ganditi-va ca orice obiect care incape intr-un sul de hartie igienica, de exemplu, este suficient de mic ca sa poata fi inghitit de bebelus.
La 4 luni bebelusul isi sustine foarte bine, singur, capsorul. Daca este luat in brate, isi tine singur capul, daca este asezat in pat pe burtica, isi ridica atat capul cat si pieptul, sprijinindu-se in manute.
Unii bebelusi au descoperit si cum se pot intoarce de pe o parte pe alta si se distreaza copios facand intruna acest lucru. Trebuie sa aveti grija, daca nu este in patutul lui, sa nu il lasati nesupravegheat pentru ca se poate rostogoli foarte repede si in cateva secunde de neatentie sa va cada din pat sau de pe masuta de infasat...
Acum au mai multa forta si in piciorute si lovesc puternic din ele. De asemenea, daca sunt sustinuti de subrat, se imping cu forta in picioare ca sa paseasca.
Somnul
La aceasta varsta, bebelusii dorm de obicei cam 7-8 ore pe noapte, iar peste zi mai dorm inca vreo doua reprize a cate 3-4 ore. Acum puteti sa prindeti cateva momente in care sa va puteti odihni si reincarca bateriile.
Simturile
In primele 3 luni de viata, bebelusii nu disting prea bine culorile si de aceea prefera doar obiectele foarte colorate sau contrastul intre alb si negru. La 4 luni insa, vederea a devenit mai agera si acum pot distinge mai multe culori si pot sa vada la distanta mai mare prin camera. Totusi, prefera sa se uite la tine de aproape.
Ochii se misca usor si urmaresc obiectele si oamenii din jurul lor. Daca observati ca bebelusul se uita crucis sau pare sa aiba ceva probleme de vedere, discutati cu medicul dvs pediatru care va poate indruma sa ii faceti bebelusului un consult oftalmologic.
Culoarea ochilor se poate schimba la aceasta varsta, ochii de culoare deschisa putand sa treaca prin mai multe transformari inainte de a se stabili la culoarea definitiva, in jurul varstei de 6 luni.
Alimentatia
Unii medici pediatri nu recomanda inceperea diversificarii alimentatiei pana la varsta de 6 luni. In functie insa de specificul fiecarui bebelus, de cat de bine ia in greutate, medicul va poate recomanda sa incepeti sa ii diversificati alimentatia. O conditie esentiala insa pentru a incepe diversificarea este ca bebelusul sa isi poata sustine singur capul si sa poata sa stea in fundulet sprijinit.
Comunicarea
La 4 luni de viata, bebelusii incep sa se descopere si sa observe cum reactioneaza cei din jur la actiunile lor. Vor observa ca daca plang, apare imediat cineva sa ii linisteasca, daca scapa ceva pe jos, cineva se apleaca sa ia obiectul respectiv... Aceste activitati vor fi deliciul bebelusului si se va distra copios aruncand intentionat lucruri pe jos, sau plangand, chiar si fara motiv, doar ca sa va vada ca veniti la el.
Incep sa gangureasca mai mult si chiar sa lege 2-3 vocale, cum ar fi “ooh”, “aah” si nu in ultimul rand, sa rada cu pofta.
Au invatat oarecum sa isi manifeste emotiile si puteti sa observati cu usurinta pe fata lui daca este bucuros, daca doar zambeste, daca e suparat, daca e furios sau sta sa planga, daca e surprins… Totodata incepe sa invete si cum sa citeasca ceea ce vede pe fata dvs, atat din tonul vocii cat si din expresia fetei.
Controlul la Medicul Pediatru
In fiecare luna pana la implinirea varstei de 1 an trebuie sa mergeti cu bebelusul la un control lunar. La controlul de 4 luni, medicul pediatru:
- va cantari si masura bebelusul
- va verifica fontanela (ce dimensiuni are, daca si cat s-a inchis)
- va verifica daca toate etapele cheie ale dezvoltarii au fost indeplinite si unde sunt inca intarzieri
- va evalua vazul si auzul bebelusului
- va va intreba cat si ce mananca (si va stabili si o eventuala schema de diversificare, daca va considera necesar)
- va va intreba care este programul de somnInainte de a merge la medicul pediatru, notati-va intr-un carnetel toate intrebarile care va framanta si folositi-va de acel carnetel odata ajuns in cabinetul medicului.
Sfaturi pentru Parinti
In aceasta perioada de explorare, oferiti-I bebelusului dvs o multime de materiale pe care sa le poata explora, simti, gusta. Atentie insa la ceea ce ii oferiti ! Evitati jucariile ieftine, care de cele mai multe ori contin substante inadecvate pentru un bebelus ! Evitati lucrurile prea mici sau prea pufoase, cu care ar putea sa se inece / sufoce.
Petreceti mult timp cu el cantandu-i, spunandu-i povesti, tinandu-l in brate si lasati-l sa va simta si sa va asculte cat mai mult vocea.
Incepeti sa evaluati lucrurile din casa prin prisma sigurantei pe care o ofera bebelusului. Chiar daca inca nu a inceput sa mearga de-a busilea, incepeti sa va ganditi la aparatoare pentru usi, blocarea sertarelor, colturi de protectie pentru muchiile prea ascutite din casa, ridicarea substantelor toxice, igienico-sanitare sau de curatatorie, a medicamentelor, la un nivel la care el sa nu poata ajunge.
Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare copil se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs pediatru.
Sursa
Copiii dolofani
Copiii dolofani: de ce este important sa cunoastem riscurile de sanatate ale copiilor grasiAvem tendinta de a gandi ca un bebelus sau copilas dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea.
Numarul de bebelusi care se nasc obezi a crescut
Avem tendinta de a gandi ca un bebelus dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea. Specialistii in domeniu ne avertizeaza ca aceasta explozie a numarului de copii care se nasc obezi creeaza probleme de sanatate atat mamei cat si bebelusului.
Statistici recente arata ca mai mult de 1400 de nou-nascuti au fost incadrati in categoria celor obezi (cantarind 4,5 kg sau chiar mai mult) in Anglia, inca din 2011. Greutatea medie pentru un baiat este 3,4 kg, iar pentru o fata este 3,28 kg, cu aproximativ 56 grame mai mare decat in 1971; fapt pentru care exista acum anumite spitale ce sunt denumite “sumo babies”, adica pentru copii ce cantaresc la nastere mai mult de 5,4 kg.
Iar medicii au inceput sa fie ingrijorati de aceasta epidemie de 'obezitate' in randul bebelusilor si copiilor.
In Marea Britanie de exemplu, medicii sunt de parere ca aceste probleme au ma baza niste greseli de educatie a mamicilor. In plus, se incearca a se interveni dupa instalarea obezitatii, si nu pe abordarea cauzelor care au condus la aceasta.
Obezitatea bebelusului incepe inca din uter
Medicii englezi sunt de parere ca, in momentul de fata, obezitatea incepe inca din uter. Exista studii care arata ca sugarii nascuti din mame supraponderale incep inca din uter sa acumuleze grasime in jurul stomacului.
Exista doua motive pentru care copii se nasc obezi, sau pentru a folosi un termen medical, macrosomici. Primul motiv este reprezentat de genele copilului: persoanele supraponderale au mari sanse sa aiba copii supraponderali. Al doilea motiv este ca primesc in uter mai multa mancare decat au ei nevoie.
Femeile gravide care au mai mult decat greutatea normala sunt predispuse sa aiba copii obezi
Obezitatea femeilor insarcinate este factorul cheie al ambelor situatii. In Marea Britanie, 5% din femeile insarcinate sunt supraponderale, in timpul sarcinii prezinta un indice de masa corporala de 35 sau chiar mai mare, iar numarul este in crestere.
Aceste femei sunt foarte predispuse sa aiba copilasi obezi, pe deoparte din cauza ca ele tind sa manance multe dulciuri in timpul sarcinii. De asemenea, aceasta poate fi o problema si in randul gravidelor ce nu sunt supraponderale, dar au o dieta bogata in zahar.
Femeile supraponderale sunt susceptibile de a fi rezistente la insulina(hormonul care transmite zaharul in sange), ca si cum celulele de grasime elibereaza chimicale ce fac corpul mai putin sensibil la ele.
Acesta este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului gestational, care, la randul sau, creste sansele nasterii unui copil obez. Asadar, un mare procent din gravidele obeze ( aproximativ 45%) vor avea un copil obez.
Mame obeze si copii obezi
Profesorul David Haslam, medic specializat in problema obezitatii si reprezentant al Forumului National a Obezitatii di Marea Britanie spune caproblema mamelor obeze ce au copii grasi a ajuns acum la nivel de “epidemie”. Profesorul mai spune ca acest lucru nu este periculos doar pentru copil, ci si pentru mama.
Este foarte probabil ca purtarea unui copil supraponderal in uter sa conduca catre o nastere cu dificultati, ce poate rani mama daca aceasta recurge la o nastere naturala, ce de multe ori se termina necesitand o cezariana.
Cezariana este o operatie greu de indeplinit daca femeia gravida este obeza, si sunt mari sanse sa apara unele complicatii precum infectarea plagilor interne, formarea cheagurilor de sange si pierderi de sange.
Intr-adevar, in Marea Britanie, din 2003 pana in 2015 , s-au raportat 295 de decese la nastere, iar dintre acestea una din patru mame au fost obeze, printre cele mai frecvente cauze ale mortii s-au aflat cheagurile de sange si bolile de inima.
Pentru copii, obezitatea la nastere inseamna ca sunt mai expusi riscului de aparitie a distociei umerale; aceasta in cazul in care umerii lor raman blocati in timpul nasterii. Distocia umerala poate cauza dificultati de respiratie, creand nevoia unei cantitati mai mari de oxigen in organism. De asemeni, poate conduce la paralizia infantila Erb, paralizia permanenta a bratelor.
La copii nascuti prin cezariana (mult mai probabil cand un copil este obez) cresc riscurile de aparitie, pe parcursul vietii, a dificultatilor de respiratie, a astmului, a alergiilor si a bolilor cardiovasculare.
Pe langa acestea, o alta problema este legata de faptul ca daca mama a avut o dieta bogata in zahar pe durata sarcinii, la copil se poate provoca hipoglicemia in momentul in care copilul nu mai primeste produsele dulci prin intermediul placentei.
Hipoglicemia cauzeaza leziuni ale creierului
Specialistii arata ca la trei din 1000 de bebelusi nascuti s-a dezvoltat hipoglicemia, care cauzeaza leziuni ale creierului in cazul in care nu este tratata; hipoglicemia este o cauza des intalnita de admitere a copilului intr-o unitate de ingrijire speciala.
A fi un copil obez produce consecinte pe termen lung. Cercetarile arata ca este foarte probabil ca ei sa creasca obezi iar ajunsi la maturitate sa ramana la fel. Profesorul Cyrus Cooper, director la Medical Research Council Lifecourse Epidemiology Unit la Universitatea din Southampton, spune: “Daca esti obez in copilarie, ai mari sanse ca la varsta mijlocie sa ai masa mare de grasime, ceea ce creste riscul aparitiei diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale, a afectiunilor cardiovasculare si a decesului prematur.”
O revizuire a studiilor din Jurnalul International al Obezitatii, din 2011, arata cabebelusii, copii si adolescentii obezi prezinta un risc de cinci ori mai mare( decat cel normal) de dezvoltare a diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inima si accidente vasculare cerebrale ca adulti.
Profesorul Cooper mai spune ca o alta problema o reprezinta fracturile osoase. El spune ca “ organismul are un numar finit de celule stem, care pot forma grasime, oase sau celule musculare.”
“La copii supraponderali, este foarte probabil ca celulele stem sa se transforme in grasime, fapt pentru care acesti copii sunt predispusi sa sufere fracturi osoase.”
Alimentatia corecta a mamei in timpul sarcinii
Studiile arata ca acest ciclu poate fi rupt daca femeia gravida primeste sfaturi sanatoase si benefice.
Anul trecut, un studiu Australian aplicat pe 2200 de gravide obeze a descoperit ca cele care au primit sfaturi in privinta unei alimentatii sanatoase si au fost incurajate sa faca exercitii fizice pe durata sarcinii pentru a creste limitat in greutate au fost cu 18% mai putin predispuse nasterii unui copil supraponderal, fata de gravidele care au beneficiat de ingrijirea standard.
Avem tendinta de a gandi ca un bebelus dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea. Specialistii in domeniu ne avertizeaza ca aceasta explozie a numarului de copii care se nasc obezi creeaza probleme de sanatate atat mamei cat si bebelusului.
Statistici recente arata ca mai mult de 1400 de nou-nascuti au fost incadrati in categoria celor obezi (cantarind 4,5 kg sau chiar mai mult) in Anglia, inca din 2011. Greutatea medie pentru un baiat este 3,4 kg, iar pentru o fata este 3,28 kg, cu aproximativ 56 grame mai mare decat in 1971; fapt pentru care exista acum anumite spitale ce sunt denumite “sumo babies”, adica pentru copii ce cantaresc la nastere mai mult de 5,4 kg.
Iar medicii au inceput sa fie ingrijorati de aceasta epidemie de 'obezitate' in randul bebelusilor si copiilor.
In Marea Britanie de exemplu, medicii sunt de parere ca aceste probleme au ma baza niste greseli de educatie a mamicilor. In plus, se incearca a se interveni dupa instalarea obezitatii, si nu pe abordarea cauzelor care au condus la aceasta.
Obezitatea bebelusului incepe inca din uter
Medicii englezi sunt de parere ca, in momentul de fata, obezitatea incepe inca din uter. Exista studii care arata ca sugarii nascuti din mame supraponderale incep inca din uter sa acumuleze grasime in jurul stomacului.
Exista doua motive pentru care copii se nasc obezi, sau pentru a folosi un termen medical, macrosomici. Primul motiv este reprezentat de genele copilului: persoanele supraponderale au mari sanse sa aiba copii supraponderali. Al doilea motiv este ca primesc in uter mai multa mancare decat au ei nevoie.
Femeile gravide care au mai mult decat greutatea normala sunt predispuse sa aiba copii obezi
Obezitatea femeilor insarcinate este factorul cheie al ambelor situatii. In Marea Britanie, 5% din femeile insarcinate sunt supraponderale, in timpul sarcinii prezinta un indice de masa corporala de 35 sau chiar mai mare, iar numarul este in crestere.
Aceste femei sunt foarte predispuse sa aiba copilasi obezi, pe deoparte din cauza ca ele tind sa manance multe dulciuri in timpul sarcinii. De asemenea, aceasta poate fi o problema si in randul gravidelor ce nu sunt supraponderale, dar au o dieta bogata in zahar.
Femeile supraponderale sunt susceptibile de a fi rezistente la insulina(hormonul care transmite zaharul in sange), ca si cum celulele de grasime elibereaza chimicale ce fac corpul mai putin sensibil la ele.
Acesta este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului gestational, care, la randul sau, creste sansele nasterii unui copil obez. Asadar, un mare procent din gravidele obeze ( aproximativ 45%) vor avea un copil obez.
Mame obeze si copii obezi
Profesorul David Haslam, medic specializat in problema obezitatii si reprezentant al Forumului National a Obezitatii di Marea Britanie spune caproblema mamelor obeze ce au copii grasi a ajuns acum la nivel de “epidemie”. Profesorul mai spune ca acest lucru nu este periculos doar pentru copil, ci si pentru mama.
Este foarte probabil ca purtarea unui copil supraponderal in uter sa conduca catre o nastere cu dificultati, ce poate rani mama daca aceasta recurge la o nastere naturala, ce de multe ori se termina necesitand o cezariana.
Cezariana este o operatie greu de indeplinit daca femeia gravida este obeza, si sunt mari sanse sa apara unele complicatii precum infectarea plagilor interne, formarea cheagurilor de sange si pierderi de sange.
Intr-adevar, in Marea Britanie, din 2003 pana in 2015 , s-au raportat 295 de decese la nastere, iar dintre acestea una din patru mame au fost obeze, printre cele mai frecvente cauze ale mortii s-au aflat cheagurile de sange si bolile de inima.
Pentru copii, obezitatea la nastere inseamna ca sunt mai expusi riscului de aparitie a distociei umerale; aceasta in cazul in care umerii lor raman blocati in timpul nasterii. Distocia umerala poate cauza dificultati de respiratie, creand nevoia unei cantitati mai mari de oxigen in organism. De asemeni, poate conduce la paralizia infantila Erb, paralizia permanenta a bratelor.
La copii nascuti prin cezariana (mult mai probabil cand un copil este obez) cresc riscurile de aparitie, pe parcursul vietii, a dificultatilor de respiratie, a astmului, a alergiilor si a bolilor cardiovasculare.
Pe langa acestea, o alta problema este legata de faptul ca daca mama a avut o dieta bogata in zahar pe durata sarcinii, la copil se poate provoca hipoglicemia in momentul in care copilul nu mai primeste produsele dulci prin intermediul placentei.
Hipoglicemia cauzeaza leziuni ale creierului
Specialistii arata ca la trei din 1000 de bebelusi nascuti s-a dezvoltat hipoglicemia, care cauzeaza leziuni ale creierului in cazul in care nu este tratata; hipoglicemia este o cauza des intalnita de admitere a copilului intr-o unitate de ingrijire speciala.
A fi un copil obez produce consecinte pe termen lung. Cercetarile arata ca este foarte probabil ca ei sa creasca obezi iar ajunsi la maturitate sa ramana la fel. Profesorul Cyrus Cooper, director la Medical Research Council Lifecourse Epidemiology Unit la Universitatea din Southampton, spune: “Daca esti obez in copilarie, ai mari sanse ca la varsta mijlocie sa ai masa mare de grasime, ceea ce creste riscul aparitiei diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale, a afectiunilor cardiovasculare si a decesului prematur.”
O revizuire a studiilor din Jurnalul International al Obezitatii, din 2011, arata cabebelusii, copii si adolescentii obezi prezinta un risc de cinci ori mai mare( decat cel normal) de dezvoltare a diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inima si accidente vasculare cerebrale ca adulti.
Profesorul Cooper mai spune ca o alta problema o reprezinta fracturile osoase. El spune ca “ organismul are un numar finit de celule stem, care pot forma grasime, oase sau celule musculare.”
“La copii supraponderali, este foarte probabil ca celulele stem sa se transforme in grasime, fapt pentru care acesti copii sunt predispusi sa sufere fracturi osoase.”
Alimentatia corecta a mamei in timpul sarcinii
Studiile arata ca acest ciclu poate fi rupt daca femeia gravida primeste sfaturi sanatoase si benefice.
Anul trecut, un studiu Australian aplicat pe 2200 de gravide obeze a descoperit ca cele care au primit sfaturi in privinta unei alimentatii sanatoase si au fost incurajate sa faca exercitii fizice pe durata sarcinii pentru a creste limitat in greutate au fost cu 18% mai putin predispuse nasterii unui copil supraponderal, fata de gravidele care au beneficiat de ingrijirea standard.
5 sfaturi esentiale pentru adolescenti
Cand vorbim de sfaturi pentru adolecenti, este greu sa ne oprim la cateva, insa in aceste articol iti prezint cele mai importante 5 decizii din viata unui tanar.
Parintii au intotdeauna asteptari mari din partea copiilor, mai ales lavarsta adolescentei cand simt ca acestia se maturizeaza.
Pentru adolescenti insa aceasta etapa din viata lor inseamna concentrarea pe studii, asumarea de riscuri, luarea deciziilor care le va schimba viitorul, responsabilitate, relationare, descoperirea iubirii, concentrarea pe modul in care arata, distractie, descoperirea pasiunilor, ascultarea parintilor si mentorilor.
Toate aceste preocupari ii implica pe adolescenti fizic, mental si emotional si ii pune in situatia de a se confrunta cu incertitudinea specifica varstei. Adolescentul tau depinde de tine in luarea deciziilor bune pentru viitorul lui; tu il ajuti sa isi castige increderea in sine, sa se comporte responsabil si sa invete sa se descurce pe cont propriu.
Ofera-i adolescentului timp sa se descopere
Este varsta la care adolescentii au mai multe intrebari decat raspunsuri. Acorda-i incredere adolescentului tau si lasa-l sa descopere cine este defapt, ce simte cu adevarat si ce pasiuni are. Incurajeaza-l sa cunoasca personalitati din domenii diverse, sa incerce diverse activitati, sa participe la evenimente si intalniri, sa socializeze cat mai mult si sa decida ce doreste sa faca pe termen lung.
Cu siguranta ai propria ta dorinta in ceea ce il priveste, insa el este cel care va suporta consecintele oricarei decizii. Nu alege tu in locul lui! Ajuta-l in schimb sa afle singur ce isi doreste cu adevarat.
Incurajeaza-ti adolescentul sa munceasca
Multe mamici isi protejeaza adolescentii si ii sustin financiar chiar si dupa ce implinesc 20 de ani. Dorinta lor de a ii proteja de competitita dura si responsabilitatile unui loc de munca nu ii vor ajuta pe tineri. Este nevoie de timp pentru a dezvolta abilitati precum comunicarea eficienta, diplomatia, capacitatea de organizare, leadership-ul; cel mai bun mod de invatare este practica.
Incurajeaza-ti adolescentul sa aleaga un job de vara, internship-uri, voluntariat, part-time sau orice activitate care sa il pregateasca pentru viitor si sa il ajute sa descopere ce pasiuni are.
Renuntarea nu este o solutie
Dezamagirile si incertitudinea sunt specifice varstei. Orice greseala insa trebuie sa insemne pentru adolescenti un pas spre maturizare. Ajuta-ti adolescentul sa constientizeze greseala facuta, lasa-l sa isi asume responsabilitatea oferindu-i suport moral si incurajeaza-l sa mearga mai departe.
Toti facem greseli la orice varsta si suntem dezamagiti cand lucrurile nu se intampla asa cum ne-am dorit. Dar nu inseamna ca trebuie sa renuntam! Adolescentul tau are nevoie sa invete aceasta lectie importanta in viata!
Managementul riscului
Riscurile sunt parte integranta a vietii de adolescent si este datoria ta sa il inveti sa evalueze cat mai bine aceste riscuri. Consumul de bauturi alcoolice la volan, sexul neprotejat, drogurile - sunt doar cateva actiuni care pot avea consecinte negative pe termen lung, de aceea sunt si riscante. Impunerea unei reguli de genul "nu te urca la volan beat" nu il vor ajuta sa aprecieze riscul, va fi doar o noua regula pe care adolescentul tau va fi tentat sa o incalce. Ajuta-l sa inteleaga in orice situatie consecintele unei actiuni si lasa-l sa faca singur managementul riscului.
Iertarea este un pas important in evolutia unui adolescent
Adolescentii trec prin experiente dureroase: iau decizii gresite, sunt dezamagiti in dragoste, aleg prieteni care profita de ei. Ajuta-i sa treaca peste dezamagire oferindu-le suport si intelegere, dar mai ales incurajeaza-i sa ierte. Nu doar pe ceilalti dar si pe ei insisi! Daca reusesc sa treaca mai repede peste dezamagire, se pot concentra pe viitor.
Viata de adolescent este tumultoasa; desi rareori recunosc, adolescentii au nevoie de parintii lor, de suport si intelegere. Fii alaturi de ei fara sa te impui, asculta-i, ofera-le sfaturi si alternative dar lasa-i pe ei sa decida!
sursa
Parintii au intotdeauna asteptari mari din partea copiilor, mai ales lavarsta adolescentei cand simt ca acestia se maturizeaza.
Pentru adolescenti insa aceasta etapa din viata lor inseamna concentrarea pe studii, asumarea de riscuri, luarea deciziilor care le va schimba viitorul, responsabilitate, relationare, descoperirea iubirii, concentrarea pe modul in care arata, distractie, descoperirea pasiunilor, ascultarea parintilor si mentorilor.
Toate aceste preocupari ii implica pe adolescenti fizic, mental si emotional si ii pune in situatia de a se confrunta cu incertitudinea specifica varstei. Adolescentul tau depinde de tine in luarea deciziilor bune pentru viitorul lui; tu il ajuti sa isi castige increderea in sine, sa se comporte responsabil si sa invete sa se descurce pe cont propriu.
Ofera-i adolescentului timp sa se descopere
Este varsta la care adolescentii au mai multe intrebari decat raspunsuri. Acorda-i incredere adolescentului tau si lasa-l sa descopere cine este defapt, ce simte cu adevarat si ce pasiuni are. Incurajeaza-l sa cunoasca personalitati din domenii diverse, sa incerce diverse activitati, sa participe la evenimente si intalniri, sa socializeze cat mai mult si sa decida ce doreste sa faca pe termen lung.
Cu siguranta ai propria ta dorinta in ceea ce il priveste, insa el este cel care va suporta consecintele oricarei decizii. Nu alege tu in locul lui! Ajuta-l in schimb sa afle singur ce isi doreste cu adevarat.
Incurajeaza-ti adolescentul sa munceasca
Multe mamici isi protejeaza adolescentii si ii sustin financiar chiar si dupa ce implinesc 20 de ani. Dorinta lor de a ii proteja de competitita dura si responsabilitatile unui loc de munca nu ii vor ajuta pe tineri. Este nevoie de timp pentru a dezvolta abilitati precum comunicarea eficienta, diplomatia, capacitatea de organizare, leadership-ul; cel mai bun mod de invatare este practica.
Incurajeaza-ti adolescentul sa aleaga un job de vara, internship-uri, voluntariat, part-time sau orice activitate care sa il pregateasca pentru viitor si sa il ajute sa descopere ce pasiuni are.
Renuntarea nu este o solutie
Dezamagirile si incertitudinea sunt specifice varstei. Orice greseala insa trebuie sa insemne pentru adolescenti un pas spre maturizare. Ajuta-ti adolescentul sa constientizeze greseala facuta, lasa-l sa isi asume responsabilitatea oferindu-i suport moral si incurajeaza-l sa mearga mai departe.
Toti facem greseli la orice varsta si suntem dezamagiti cand lucrurile nu se intampla asa cum ne-am dorit. Dar nu inseamna ca trebuie sa renuntam! Adolescentul tau are nevoie sa invete aceasta lectie importanta in viata!
Managementul riscului
Riscurile sunt parte integranta a vietii de adolescent si este datoria ta sa il inveti sa evalueze cat mai bine aceste riscuri. Consumul de bauturi alcoolice la volan, sexul neprotejat, drogurile - sunt doar cateva actiuni care pot avea consecinte negative pe termen lung, de aceea sunt si riscante. Impunerea unei reguli de genul "nu te urca la volan beat" nu il vor ajuta sa aprecieze riscul, va fi doar o noua regula pe care adolescentul tau va fi tentat sa o incalce. Ajuta-l sa inteleaga in orice situatie consecintele unei actiuni si lasa-l sa faca singur managementul riscului.
Iertarea este un pas important in evolutia unui adolescent
Adolescentii trec prin experiente dureroase: iau decizii gresite, sunt dezamagiti in dragoste, aleg prieteni care profita de ei. Ajuta-i sa treaca peste dezamagire oferindu-le suport si intelegere, dar mai ales incurajeaza-i sa ierte. Nu doar pe ceilalti dar si pe ei insisi! Daca reusesc sa treaca mai repede peste dezamagire, se pot concentra pe viitor.
Viata de adolescent este tumultoasa; desi rareori recunosc, adolescentii au nevoie de parintii lor, de suport si intelegere. Fii alaturi de ei fara sa te impui, asculta-i, ofera-le sfaturi si alternative dar lasa-i pe ei sa decida!
sursa
Lasa copilul sa se bucure de copilarie
Copilul mic al zilelor noastre este supraincarcat cu teme, invata sa discute despre subiecte ca recesiune, moarte, razboi, cutremure de la varste foarte fragede si deprinde vreo 2-3 limbi straine simultan. Parintii vor sa il transforme fie intr-un Einstein clasic, fie intr-un Bill Gates al zilelor noastre. Nu uita sa iti lasi copilul sa fie copil si sa savureze momentele unice ale copilariei!
Copiii moderni sunt suprasolicitati!
Daca scanam astazi un program de activitati al unui copil de 2-4 anisori, vom vedea ca pe lista se inghesuie cu generozitate o multime de lucruri care nu au nimic de-a face cu activitatile pe care le faceai tu cand erai copil. In locul julitarilor, cataratului in copaci sau al sotronului regasim:
- cursuri de informatica;
- sport de performanta;
- cursuri de limba engleza;
- clase de actorie;
- dansuri;
- cercuri de matematica;
- cercuri de dezvoltare ale imaginatiei si creativitatii;
- jocuri pentru dezvoltarea inteligentei etc.
Ce nu stiu parintii despre copiii lor?
Nu trebuie sa iti inscrii copilul la astfel de cursuri ori clase costisitoare si extrem de solicitante pentru el. Micutul tau invata din fiecare miscare pe care o face. Copiii invata prin joc si joaca, prin explorarea activa si continua a lucrurilor din jur, care-i hranesc imaginatia si nu neaparat prin atelierele si cursurile pe care i le impui tu.
Micutul tau are o multime lucruri de invata din simpla explorare prin rupere, atingere, aruncare sau distrugere a unei cutii de carton de exemplu. Nu pare, nu-i asa? Insa specialisti sustin ca pentru ei aceasta cutie are o anumita semnificatie. Ei sutin ca jucariile moderne complicate care ofera micutului totul la-ndemana pentru a se descurca impiedica dezvoltarea si "goana" micutilor in setea de cunoastere.
Atunci cand vezi ca bebelusul tau arunca continuu jucarii pe jos sau le azvarle pur si simplu din patut ai tendinta sa te enervezi si sa vezi acest comportament ca pe o purtare neadecvata. Dar stiai ca facand acest lucru, copilul tau invata ce este gravitatia?
Lasa-i copilului spatiu si timp pentru joaca sia activitati nestructurate, neorganizate si neplanificate pentru a-l ajuta sa descopere lucruri si sa gandeasca singur. Jocul simplu, intuitiv sau cu alti copii contribuie din plin la dezvoltarea lui.
Incurajeaza joaca aleatorie si spontana a copilului!
Daca vrea sa alerge fara noima, lasa-l! Daca tipa pana la surzenie in timp ce asculta o muzica, lasa-l! Permite-i sa faca mici prostioare specifice copilariei, fara a-l certa sau pedepsi pentru asta. Permite-i copilului sa experimenteze juliturile in genunchi, cazutul direct pe burtica in timp ce alearga fara tinta, deoarece fac parte din procesul de "calire" prin care am trecut toti. Nu fi supraprotectoare cu el!
Limiteaza numarul de cursuri si ateliere la maxim 2 pe sezon!
Nu incerca sa epuizezi toate domeniile de invatat ale copilului intr-un singur semestru sau an. Limiteaza-te la 2 astfel de activitati educative pentru micutul tau si lasa-i in rest timp pentru relaxare si distractie. Lasa-l sa traiasca activ bucuriile copilariei!
Implica-l in activitati care presupun contactul cu alte persoane!
Incurajeaza mai mult petrecerea timpului cu alti copii si alte persoane, decat timpul petrecut singur cu jucariile sau cu televizorul ori calculatorul. Invata-l jocurile copilariei tale si incurajeaza-l sa se bucure de ele cu alti copii: sotronul; elasticul; leapsa; frunza; mima; castelul; Flori, fete si baieti etc.
Mai lasa din cand in cand rutina deoparte!
Este bine si folositor ca un copil sa aiba un program bine pus la punct in fiecare zi. Daca ai ocazia sa iesi un pic din rutina si ti se propun diverse acrtivitati neplanificate, dar interesante si distractive, de catre prietene sau alte mamici (mers in parc, la piscina, la padure, la muzeu etc.), nu sta pe ganduri. Acestea pot fi extrem de folositoare in dezvoltarea copilului si se va si bucura si distra foarte tare.
Introdu cu zagrcenie calculatorul si televizorul in viata copilului!
Daca nu vrei sa devina dependent de ele, trebuie sa urmezi cu strcictete regulile specialistilor cu privire la timpul de folosire a acestor dispozitive in viata lui. De asemenea, evita sa il incurajezi prea mult sa petreaca timp in fata lor cumparandu0-i foarte multe jocuri, dvd-uri cu desene etc. Este mai important pentru el sa ia contact cu alti copii si sa descopere jocurile dragalase ale copilariei si sa se bucurte de el.
Micutul tau are o multime lucruri de invata din simpla explorare prin rupere, atingere, aruncare sau distrugere a unei cutii de carton de exemplu. Nu pare, nu-i asa? Insa specialisti sustin ca pentru ei aceasta cutie are o anumita semnificatie. Ei sutin ca jucariile moderne complicate care ofera micutului totul la-ndemana pentru a se descurca impiedica dezvoltarea si "goana" micutilor in setea de cunoastere.
Atunci cand vezi ca bebelusul tau arunca continuu jucarii pe jos sau le azvarle pur si simplu din patut ai tendinta sa te enervezi si sa vezi acest comportament ca pe o purtare neadecvata. Dar stiai ca facand acest lucru, copilul tau invata ce este gravitatia?
Lasa-i copilului spatiu si timp pentru joaca sia activitati nestructurate, neorganizate si neplanificate pentru a-l ajuta sa descopere lucruri si sa gandeasca singur. Jocul simplu, intuitiv sau cu alti copii contribuie din plin la dezvoltarea lui.
Cum il poti ajuta pe copil sa se bucure de copilaria lui?
Incurajeaza joaca aleatorie si spontana a copilului!
Daca vrea sa alerge fara noima, lasa-l! Daca tipa pana la surzenie in timp ce asculta o muzica, lasa-l! Permite-i sa faca mici prostioare specifice copilariei, fara a-l certa sau pedepsi pentru asta. Permite-i copilului sa experimenteze juliturile in genunchi, cazutul direct pe burtica in timp ce alearga fara tinta, deoarece fac parte din procesul de "calire" prin care am trecut toti. Nu fi supraprotectoare cu el!
Limiteaza numarul de cursuri si ateliere la maxim 2 pe sezon!
Nu incerca sa epuizezi toate domeniile de invatat ale copilului intr-un singur semestru sau an. Limiteaza-te la 2 astfel de activitati educative pentru micutul tau si lasa-i in rest timp pentru relaxare si distractie. Lasa-l sa traiasca activ bucuriile copilariei!
Implica-l in activitati care presupun contactul cu alte persoane!
Incurajeaza mai mult petrecerea timpului cu alti copii si alte persoane, decat timpul petrecut singur cu jucariile sau cu televizorul ori calculatorul. Invata-l jocurile copilariei tale si incurajeaza-l sa se bucure de ele cu alti copii: sotronul; elasticul; leapsa; frunza; mima; castelul; Flori, fete si baieti etc.
Mai lasa din cand in cand rutina deoparte!
Este bine si folositor ca un copil sa aiba un program bine pus la punct in fiecare zi. Daca ai ocazia sa iesi un pic din rutina si ti se propun diverse acrtivitati neplanificate, dar interesante si distractive, de catre prietene sau alte mamici (mers in parc, la piscina, la padure, la muzeu etc.), nu sta pe ganduri. Acestea pot fi extrem de folositoare in dezvoltarea copilului si se va si bucura si distra foarte tare.
Introdu cu zagrcenie calculatorul si televizorul in viata copilului!
Daca nu vrei sa devina dependent de ele, trebuie sa urmezi cu strcictete regulile specialistilor cu privire la timpul de folosire a acestor dispozitive in viata lui. De asemenea, evita sa il incurajezi prea mult sa petreaca timp in fata lor cumparandu0-i foarte multe jocuri, dvd-uri cu desene etc. Este mai important pentru el sa ia contact cu alti copii si sa descopere jocurile dragalase ale copilariei si sa se bucurte de el.
Bebelusul adoarme usor
Pe langa hranit, adormitul bebelusului este una dintre sarcinile cele mai dificile. Pentru ca el trebuie sa adoarma de mai multe ori pe zi si fiecare somn in parte presupune minute in sir de leganat sau de alaptat, care te epuizeaza. Si foarte des in momentul in care il lasi jos se trezeste si trebuie sa o iei de la capat.
Eu am trecut prin asta cu ambii copii si, daca esti proaspata mama, probabil ca si tu te lovesti de aceasta problema. Asa ca stai sa te intrebi daca nu cumva faci tu ceva gresit sau daca nu cumva copilul tau are o personalitate foarte dificila. Va voi infatisa o metoda recomandata de Dr Harvey Karp in cartea The Happiest Baby Guide to Great Sleep: Simple Solutions For Kids From Birth to 5 Years.
Parerea Dr Harvey Karp este ca daca ai ajuns in situatia de mai sus cel mai probabil este vina ta - l-ai invatat pe bebelus, de la nastere, un mod dificil de a adormi. Ca sa nu ajungi in situatia asta ar fi trebuit, tot de la nastere, sa il inveti un mod usor de a adormi. Sunt trei pasi simpli:
1. Bebelusii se culca infasati. Probabil ca ati observat si voi la maternitate ca bebelusii se tin infasati. Si asta nu pentru ca nu ati avea hainute sa ii schimbati, ci pentru ca astfel ei se simt mult mai in siguranta si mai linistiti. Puteti sa ii infasati si acasa in momentul in care ii puneti la somn. Pana in jur de trei luni nu vor fi deloc deranjati de asta si nu exista niciun fel de interdictie din cauza sigurantei. Mai tarziu puteti trece la un sac de dormit, cu un efect similar.
2. Este mai usor sa ii culcati daca folositi un zgomot de fond. Bebelusii sunt obisnuiti cu un astfel de zgomot din burtica. Le este mai usor sa adorma pe el, decat intr-o camera cu o liniste totala. Nu trebuie sa fie insa un zgomot puternic si nici ascutit, cum ar fi de exemplu zgomotul unei sirene. Zgomotul ar putea fi asemanator cu zgomotul ploii pe acoperis sau cu zgomotul unui motor care merge.
3. Cel mai adesea bebelusii adorm atunci cand sunt leganati sau hraniti. Haideti sa vedem ce spune Dr Harvey Karp despre asta:
"Atunci cand ai un bebelus mic este normal sa ii legeni sau sa ii hranesti ca sa adoarma - de fapt nu ii poti opri sa adoarma in timp ce ii hranesti. Dar, din pacate, vor deveni dependenti de asta. Iti vei hrani bebelusul, il vei infasa, vei da drumul la zgomotul de fond si vei incepe sa legeni bebelusul ca sa il adormi. Apoi vei pune usor bebelusul in cosulet sau in patut si ii vei trezi. Este bine sa faci asta inca de la inceput - ii atingi un pic pe talpite, sa zicem. Ei sunt somnolenti, un pic ametiti de la lapte. Sunt infasati, au zgomotul de fundal, asa ca in 5-10 secunde vor adormi la loc. Sau, cel mult, va fi nevoie sa legeni un pic patutul. In acele 10 secunde ei au invatat cum sa se adoarma la loc, in mijlocul noptii, fara ajutorul tau."
Inseamna asta ca vor avea nevoie de un asemenea ritual si la un an de zile? Nu neaparat, este de parere Dr Harvey Karp. Puteti sa il dezvatati pe copil treptat de necesitatea de a avea un sunet reducand din ce in ce mai mult din intensitatea lui pana cand nu mai este deloc. Oricum, este mult mai bine sa il adormiti pe copil printr-un sunet decat prin alaptare, intrucat renuntatul la alaptat este mult mai dificil.
Gesturile bebelusilor, explicate.
Gesturile bebelusilor - 12 gesturi facute de bebelusi explicate
de Louise TanaseBebelusul incearca sa comunice inca din primele clipe de viata. Indiferent ca este vorba despre mimica, plans ori gesturi facute cu mainile sau picioarele, mami trebuie sa faca tot posibilul sa le inteleaga.
Dragostea si grija ta pentru bebelus te indeamna inca din prima zi de viata a acestuia sa ii acorzi atentie, sa incerci sa ii satisfaci orice nevoie, sa indepartezi orice disconfort si sa faci orice este posibil pentru ca el sa fie fericit. Desi de cele mai multe ori mami intelege imediat ce isi doreste bebelusul ei, uneori parca ai avea nevoie de un mic dictionar al semnelor pe care acesta le face in incercarea lui de a comunica. Qbebe a descifrat cateva dintre cele mai comune gesturi ale bebelusilor.
1. Bebelusul priveste fix un obiect
Bebelusul nu isi poate manifesta curiozitatea sau interesul fata de un obiect sau o persoana decat privindu-l fix. Uneori isi ridica si isi coboara sprancenele, ca semn al efortului de concentrare pe care il face in acele momente. Este modul lui de cunoastere, creierul lui capteaza fiecare detaliu al obiectului pe care il priveste, creeaza legaturi si, cu timpul, va invata sa recunoasca obiectul sau persoana.
2. Bebelusul se freaca la ochisori
Fie ca tine pumnii stransi sau palmele deschise, atunci cand se freaca la ochisori bebelusul tau incearca sa iti transmita ca este obosit sau ii este somn. Acest gest poate fi observat si la oamenii mari, nu numai la bebelusi. Daca esti obosit, creierul transmite informatia catre tot organismul, iar ochii sunt primii care iti spun asta, pentru ca simti nevoia de a-i inchide.
3. Bebelusul duce piciorul la gura
La varsta la care incepe sa faca acest gest de neinteles pentru multi adulti, bebelusul nu isi constientizeaza sau cunoaste aceste parti ale corpului. Atunci cand duce piciorusul spre gura si chiar il baga in gura, el face cunostinta cu propriul membru prin cel mai la indemana simt pe care il poate exploata: cel al gustului.
4. Bebelusul isi atinge calcaiele unul de celalalt
Acest gest este specific bebelusilor care sufera un disconfort abdominal. Fie ca este vorba despre colici sau alt tip de dureri de burtica, gaze intestinale sau constipatie, bebelusul isi freaca unul de celalalt calcaiele pentru a-si ameliora durerile sau neplacerile.
5. Bebelusul ridica amandoua mainile
Atunci cand micutul tau inca nu poate vorbi pentru a-si exprima dorintele, el obisnuieste sa isi ridice amandoua manutele spre tine pentru a-ti da de inteles ca vrea sa fie luat in brate. Acesta este unul dintre primele gesturi pe care bebelusul le face instinctiv pentru a-si satisface nevoia de afectiune sau siguranta.
6. Bebelusul arata cu degetul un obiect
Atunci cand un bebelus arata cu indexul un obiect, el vrea sa te intrebe „Ce este acel obiect?", rugandu-te in felul acesta sa ii vorbesti despre obiectul respectiv.
7. Bebelusul ridica un obiect in sus
Atunci cand bebelusul apuca un obiect si il ridica in sus, privind spre tine sau spre altcineva, el vrea numai sa iti comunice: "Uita-te la asta" sau "uite ce pot sa fac eu".
8. Bebelusul indreapta mana spre un obiect, inchizand si deschizand palma.
Acest gest este cat se poate de evident, nu este asa? Acesta este gestul prin care bebelusul incearca sa iti spuna ca doreste sa atinga acel obiect, daca este posibil chiar sa i-l dai lui sa il tina in manuta.
9. Bebelusul intinde un obiect spre tine
Atunci cand bebelusul intinde spre tine un obiect pe care il tine in manute, el vrea sa iti spuna ca ti-l ofera tie: "Acesta este pentru tine. Este al meu, dar ti-l dau tie".
10. Bebelusul arunca un obiect.
In cazul in care ai observat ca uneori, aparent fara motiv, bebelusul tau arunca brusc un obiect pe care l-a tinut in maini pana atunci si cu care chiar s-a jucat, acest gest inseamna pur si simplu ca s-a plictisit de obiectul respectiv. Atunci cand ii inapoiezi obiectul pe care l-a aruncat, interesul lui este captat nu de respectivul obiect, ci de actiunea pe care o realizati cu acesta, impreuna. Acelasi gest poate fi explicat si de faptul ca cel mic descopera efectele mediului in care se afla, daca arunca si ridica obiectul in mod repetat.
11. Bebelusul da din picioare
Indiferent daca atunci cand da din picioare, bebelusul rade sau plange, acest gest traduce nerabdarea lui. Acest gest poate sa apara atunci cand este pregatit pentru masa ori pus in carucior, dar poate sa apara si ca expresie a bucuriei sale atunci cand este in baie, de exemplu.
12. Bebelusul isi freaca urechile sau capul
Atunci cand observi ca bebelusul tau face aceste gesturi, trebuie sa intelegi ca el vrea sa iti arate ca ceva il deranjeaza. Fie este zgomot puternic, fie ii este cald sau nu vrea sa mai faca ceea ce face in momentul respectiv (stat in fundulet, joaca, mancare). Acest gest poate sa indice si anumite afectiuni, in functie de zona unde se scarpina.
sursa
4 sfaturi pe care sa le dai copilului in adolescenta
Varsta adolescentei este o perioada delicata, in care copilul este obligat sa ia tot soiul de decizii personale. Desi, destul de autonom acum si cu ceva mai multa incredere in sine, adolescentul traverseaza o varsta a "necunoscutelor" si pericolelor de care de multe ori nici nu isi da seama.
Pentru a preveni situatia in care copilul tau s-ar putea aventura in tot soiul de comportamente de risc, este important sa il instruiesti si pregatesti cum sa le faca fata din timp, oferindu-i cateva sfaturi utile in acest sens!
Incurajeaza-l sa-si asculte instinctul
Pana la aceasta varsta, ti-ai facut din plin datoria de parinte si l-ai invatat intotdeauna care este calea "cea dreapta", diferentele dintre bine si rau si cum sa actioneze corect in anumite situatii.
De acum, este randul adolescentului sa puna in practica invataturile tale si sa ia decizii proprii, insa nu inainte de a-l incuraja sa ia in considerare si instinctele proprii. Invata-l sa-si asculte intuitia atunci cand este pus in fata unei situatii complicate si nu stie ce decizie sa ia. Instinctul de autoconservare sau autoprotectie rareori da gres!
Sfatuieste-l sa gandeasca bine fiecare decizie pe care o ia
Adolescentii sunt atat de curiosi si dornici sa se aventureze in experiente de tot soiul, ca au tendinta de a actiona din impuls, fara a se gandi la consecintele actiunilor lor. Invata-ti copilul sa nu-si asume riscuri inutile si sa gandeasca atent fiecare decizie pe care o ia, mai ales in situatii complicate sau periculoase.
Foloseste-te de situatii din viata reala pentru a-l ajuta sa-si dea seama de importanta deciziilor bine gandite. Poti lua ca exemplu retelele de socializare, care prezinta cele mai multe riscuri pentru copii si adolescenti. De fiecare data cand adolescentul vrea sa urce o poza cu el pe un profil public al unui site de socializare, opreste-l o secunda si discuta cu el despre ce urmeaza sa faca.
Fii calma si vorbeste-i prieteneste! Intreaba-l de ce vrea sa faca acest lucru, daca stie care sunt riscurile pe termen lung ale publicarii unei astfel de poze si cum l-ar putea afecta in viitor, profesional sau personal.
Adesea, adolescentii nu se gandesc la consecintele pe termen lung ale actiunilor lor, insa odata ce le inteleg si constientizeaza, le iau in considerare si isi cantaresc cu atentie deciziile.
Invata-l sa decida momentul potrivit pentru a-si incepe viata sexuala
Decizia de a-si incepe viata sexuala apartine adolescentului. Chiar daca nu ii poti impune cand anume sa faca acest pas semnificativ in viata lui, il poti ajuta sa ia cea mai buna decizie in acest sens.
In loc sa il sfatuiesti sa astepte pana la varsta x sau pana dupa casatorie pentru a face prima data sex, termene-limita care oricum nu vor fi respectate, mai bine il inveti si ii reamintesti constant care sunt responsabilitatile si implicatiile unui act sexual.
Foloseste-te de exemple din viata reala, din media sau documetare, pentru a ilustra pericolele care il pasc atunci cand face sex neprotejat sau obligat de anumite persoane sau circumstante. Recomanda-i sa se intrebe de fiecare data inainte de a face sex daca este capabil sa-si asume responsabilitatea acestui act.
Sfatuieste-l sa-si inceapa viata sexuala cand simte ca este pregatit. Explica-i ca "prima oara" trebuie sa ramana o amintire placuta in viata lui si este de datoria lui sa se asigure ca asa va fi. Aceste informatii si sfaturi vor creste asteptarile lui de la o relatie si il vor face sa aleaga cu atentie persoana si momentul pentru a face acest pas.
Invata-l cand este bine sa spuna "NU"!
Perioada adolescentei este o varsta a riscurilor si comportamentelor periculoase: sex, droguri, tigari, alcool etc. In fata tentatiilor periculoase care sunt la tot pasul, este important sa incurajezi adolescentul sa spuna un NU ferm.
Pentru ca acesta sa faca fata cu brio acestor tentatii nocive, este important sa cunoasca riscurile si pericolele la care se expune. Evita sa aduci in discutii efectele pe termen lung, intrucat adolescentul actioneaza din impuls, gandindu-se la efectul de moment.
Adu in discutie pericolele si efectele secundare negative pe termen scurt pe care le atrage fiecare dintre aceste comportamente de risc, intrucat vor avea un impact mai puternic in fata adolescentului.
sursa
Pentru a preveni situatia in care copilul tau s-ar putea aventura in tot soiul de comportamente de risc, este important sa il instruiesti si pregatesti cum sa le faca fata din timp, oferindu-i cateva sfaturi utile in acest sens!
Incurajeaza-l sa-si asculte instinctul
Pana la aceasta varsta, ti-ai facut din plin datoria de parinte si l-ai invatat intotdeauna care este calea "cea dreapta", diferentele dintre bine si rau si cum sa actioneze corect in anumite situatii.
De acum, este randul adolescentului sa puna in practica invataturile tale si sa ia decizii proprii, insa nu inainte de a-l incuraja sa ia in considerare si instinctele proprii. Invata-l sa-si asculte intuitia atunci cand este pus in fata unei situatii complicate si nu stie ce decizie sa ia. Instinctul de autoconservare sau autoprotectie rareori da gres!
Sfatuieste-l sa gandeasca bine fiecare decizie pe care o ia
Adolescentii sunt atat de curiosi si dornici sa se aventureze in experiente de tot soiul, ca au tendinta de a actiona din impuls, fara a se gandi la consecintele actiunilor lor. Invata-ti copilul sa nu-si asume riscuri inutile si sa gandeasca atent fiecare decizie pe care o ia, mai ales in situatii complicate sau periculoase.
Foloseste-te de situatii din viata reala pentru a-l ajuta sa-si dea seama de importanta deciziilor bine gandite. Poti lua ca exemplu retelele de socializare, care prezinta cele mai multe riscuri pentru copii si adolescenti. De fiecare data cand adolescentul vrea sa urce o poza cu el pe un profil public al unui site de socializare, opreste-l o secunda si discuta cu el despre ce urmeaza sa faca.
Fii calma si vorbeste-i prieteneste! Intreaba-l de ce vrea sa faca acest lucru, daca stie care sunt riscurile pe termen lung ale publicarii unei astfel de poze si cum l-ar putea afecta in viitor, profesional sau personal.
Adesea, adolescentii nu se gandesc la consecintele pe termen lung ale actiunilor lor, insa odata ce le inteleg si constientizeaza, le iau in considerare si isi cantaresc cu atentie deciziile.
Invata-l sa decida momentul potrivit pentru a-si incepe viata sexuala
Decizia de a-si incepe viata sexuala apartine adolescentului. Chiar daca nu ii poti impune cand anume sa faca acest pas semnificativ in viata lui, il poti ajuta sa ia cea mai buna decizie in acest sens.
In loc sa il sfatuiesti sa astepte pana la varsta x sau pana dupa casatorie pentru a face prima data sex, termene-limita care oricum nu vor fi respectate, mai bine il inveti si ii reamintesti constant care sunt responsabilitatile si implicatiile unui act sexual.
Foloseste-te de exemple din viata reala, din media sau documetare, pentru a ilustra pericolele care il pasc atunci cand face sex neprotejat sau obligat de anumite persoane sau circumstante. Recomanda-i sa se intrebe de fiecare data inainte de a face sex daca este capabil sa-si asume responsabilitatea acestui act.
Sfatuieste-l sa-si inceapa viata sexuala cand simte ca este pregatit. Explica-i ca "prima oara" trebuie sa ramana o amintire placuta in viata lui si este de datoria lui sa se asigure ca asa va fi. Aceste informatii si sfaturi vor creste asteptarile lui de la o relatie si il vor face sa aleaga cu atentie persoana si momentul pentru a face acest pas.
Invata-l cand este bine sa spuna "NU"!
Perioada adolescentei este o varsta a riscurilor si comportamentelor periculoase: sex, droguri, tigari, alcool etc. In fata tentatiilor periculoase care sunt la tot pasul, este important sa incurajezi adolescentul sa spuna un NU ferm.
Pentru ca acesta sa faca fata cu brio acestor tentatii nocive, este important sa cunoasca riscurile si pericolele la care se expune. Evita sa aduci in discutii efectele pe termen lung, intrucat adolescentul actioneaza din impuls, gandindu-se la efectul de moment.
Adu in discutie pericolele si efectele secundare negative pe termen scurt pe care le atrage fiecare dintre aceste comportamente de risc, intrucat vor avea un impact mai puternic in fata adolescentului.
sursa
Abonați-vă la:
Postări (Atom)