Bebelusii in luna a 4-a de viata




Bebelusul dvs creste intr-un ritm alert si va incanta cu tot felul de zambete, priviri, expresii ale fetei, rasete si gangureli.

Etape Cheie in Dezvoltarea Bebelusului


Cresterea

La sfarsitul celei de-a 4-a luni de viata, bebelusul isi dubleaza greutatea de la nastere. Daca aveti dubii ca bebelusul dvs ia suficient in greutate, discutati cu medicul dvs pediatru.
Abilitatile Motorii

Bebelusul are acum o indemanare mult mai mare si poate sa faca mai multe lucruri cu manutele, de la a apuca singur o jucarie si a o ridica sau scutura, pana la a va trage de par, de cercei, margele, etc. Pentru a evita orice fel de accidente, este recomandat sa evitati sa il luati in brate daca aveti cercei mari sau coliere de care ar putea sa se agate.

Coordonarea mana – gurita este foarte buna, astfel incat orice apuca in manute duce imediat in gurita pentru a testa respectivul lucru. Prin gust el exploreaza lumea in care se dezvolta.

Trebuie sa fiti foarte atenta sa nu lasati obiecte mici pe langa bebelus pentru ca le poate baga in gurita si inghiti, sau si mai rau, se poate ineca cu ele. Daca va intrebati ce inseamna obiecte mici, ganditi-va ca orice obiect care incape intr-un sul de hartie igienica, de exemplu, este suficient de mic ca sa poata fi inghitit de bebelus.

La 4 luni bebelusul isi sustine foarte bine, singur, capsorul. Daca este luat in brate, isi tine singur capul, daca este asezat in pat pe burtica, isi ridica atat capul cat si pieptul, sprijinindu-se in manute.

Unii bebelusi au descoperit si cum se pot intoarce de pe o parte pe alta si se distreaza copios facand intruna acest lucru. Trebuie sa aveti grija, daca nu este in patutul lui, sa nu il lasati nesupravegheat pentru ca se poate rostogoli foarte repede si in cateva secunde de neatentie sa va cada din pat sau de pe masuta de infasat...

Acum au mai multa forta si in piciorute si lovesc puternic din ele. De asemenea, daca sunt sustinuti de subrat, se imping cu forta in picioare ca sa paseasca.
Somnul

La aceasta varsta, bebelusii dorm de obicei cam 7-8 ore pe noapte, iar peste zi mai dorm inca vreo doua reprize a cate 3-4 ore. Acum puteti sa prindeti cateva momente in care sa va puteti odihni si reincarca bateriile.
Simturile

In primele 3 luni de viata, bebelusii nu disting prea bine culorile si de aceea prefera doar obiectele foarte colorate sau contrastul intre alb si negru. La 4 luni insa, vederea a devenit mai agera si acum pot distinge mai multe culori si pot sa vada la distanta mai mare prin camera. Totusi, prefera sa se uite la tine de aproape.

Ochii se misca usor si urmaresc obiectele si oamenii din jurul lor. Daca observati ca bebelusul se uita crucis sau pare sa aiba ceva probleme de vedere, discutati cu medicul dvs pediatru care va poate indruma sa ii faceti bebelusului un consult oftalmologic.

Culoarea ochilor se poate schimba la aceasta varsta, ochii de culoare deschisa putand sa treaca prin mai multe transformari inainte de a se stabili la culoarea definitiva, in jurul varstei de 6 luni.
Alimentatia

Unii medici pediatri nu recomanda inceperea diversificarii alimentatiei pana la varsta de 6 luni. In functie insa de specificul fiecarui bebelus, de cat de bine ia in greutate, medicul va poate recomanda sa incepeti sa ii diversificati alimentatia. O conditie esentiala insa pentru a incepe diversificarea este ca bebelusul sa isi poata sustine singur capul si sa poata sa stea in fundulet sprijinit.
Comunicarea

La 4 luni de viata, bebelusii incep sa se descopere si sa observe cum reactioneaza cei din jur la actiunile lor. Vor observa ca daca plang, apare imediat cineva sa ii linisteasca, daca scapa ceva pe jos, cineva se apleaca sa ia obiectul respectiv... Aceste activitati vor fi deliciul bebelusului si se va distra copios aruncand intentionat lucruri pe jos, sau plangand, chiar si fara motiv, doar ca sa va vada ca veniti la el.

Incep sa gangureasca mai mult si chiar sa lege 2-3 vocale, cum ar fi “ooh”, “aah” si nu in ultimul rand, sa rada cu pofta.

Au invatat oarecum sa isi manifeste emotiile si puteti sa observati cu usurinta pe fata lui daca este bucuros, daca doar zambeste, daca e suparat, daca e furios sau sta sa planga, daca e surprins… Totodata incepe sa invete si cum sa citeasca ceea ce vede pe fata dvs, atat din tonul vocii cat si din expresia fetei.
Controlul la Medicul Pediatru

In fiecare luna pana la implinirea varstei de 1 an trebuie sa mergeti cu bebelusul la un control lunar. La controlul de 4 luni, medicul pediatru:
  • va cantari si masura bebelusul
  • va verifica fontanela (ce dimensiuni are, daca si cat s-a inchis)
  • va verifica daca toate etapele cheie ale dezvoltarii au fost indeplinite si unde sunt inca intarzieri
  • va evalua vazul si auzul bebelusului
  • va va intreba cat si ce mananca (si va stabili si o eventuala schema de diversificare, daca va considera necesar)
  • va va intreba care este programul de somnInainte de a merge la medicul pediatru, notati-va intr-un carnetel toate intrebarile care va framanta si folositi-va de acel carnetel odata ajuns in cabinetul medicului.

Sfaturi pentru Parinti


In aceasta perioada de explorare, oferiti-I bebelusului dvs o multime de materiale pe care sa le poata explora, simti, gusta. Atentie insa la ceea ce ii oferiti ! Evitati jucariile ieftine, care de cele mai multe ori contin substante inadecvate pentru un bebelus ! Evitati lucrurile prea mici sau prea pufoase, cu care ar putea sa se inece / sufoce.

Petreceti mult timp cu el cantandu-i, spunandu-i povesti, tinandu-l in brate si lasati-l sa va simta si sa va asculte cat mai mult vocea.

Incepeti sa evaluati lucrurile din casa prin prisma sigurantei pe care o ofera bebelusului. Chiar daca inca nu a inceput sa mearga de-a busilea, incepeti sa va ganditi la aparatoare pentru usi, blocarea sertarelor, colturi de protectie pentru muchiile prea ascutite din casa, ridicarea substantelor toxice, igienico-sanitare sau de curatatorie, a medicamentelor, la un nivel la care el sa nu poata ajunge.

Atentie! Acest articol este pur informativ. Fiecare copil se dezvolta diferit. Daca aveti intrebari sau nelamuriri, adresati-va medicului dvs pediatru.

Sursa

Copiii dolofani


Copiii dolofani: de ce este important sa cunoastem riscurile de sanatate ale copiilor grasiAvem tendinta de a gandi ca un bebelus sau copilas dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea.

Numarul de bebelusi care se nasc obezi a crescut

Avem tendinta de a gandi ca un bebelus dolofan este dragut, iar prezenta straturilor de grasime ii sporeste frumusetea. Se pare ca acest punct de vedere este extrem de mult in urma cu realitatea. Specialistii in domeniu ne avertizeaza ca aceasta explozie a numarului de copii care se nasc obezi creeaza probleme de sanatate atat mamei cat si bebelusului.



Statistici recente arata ca mai mult de 1400 de nou-nascuti au fost incadrati in categoria celor obezi (cantarind 4,5 kg sau chiar mai mult) in Anglia, inca din 2011. Greutatea medie pentru un baiat este 3,4 kg, iar pentru o fata este 3,28 kg, cu aproximativ 56 grame mai mare decat in 1971; fapt pentru care exista acum anumite spitale ce sunt denumite “sumo babies”, adica pentru copii ce cantaresc la nastere mai mult de 5,4 kg.

Iar medicii au inceput sa fie ingrijorati de aceasta epidemie de 'obezitate' in randul bebelusilor si copiilor.

In Marea Britanie de exemplu, medicii sunt de parere ca aceste probleme au ma baza niste greseli de educatie a mamicilor. In plus, se incearca a se interveni dupa instalarea obezitatii, si nu pe abordarea cauzelor care au condus la aceasta.
Obezitatea bebelusului incepe inca din uter

Medicii englezi sunt de parere ca, in momentul de fata, obezitatea incepe inca din uter. Exista studii care arata ca sugarii nascuti din mame supraponderale incep inca din uter sa acumuleze grasime in jurul stomacului.

Exista doua motive pentru care copii se nasc obezi, sau pentru a folosi un termen medical, macrosomici. Primul motiv este reprezentat de genele copilului: persoanele supraponderale au mari sanse sa aiba copii supraponderali. Al doilea motiv este ca primesc in uter mai multa mancare decat au ei nevoie.
Femeile gravide care au mai mult decat greutatea normala sunt predispuse sa aiba copii obezi

Obezitatea femeilor insarcinate este factorul cheie al ambelor situatii. In Marea Britanie, 5% din femeile insarcinate sunt supraponderale, in timpul sarcinii prezinta un indice de masa corporala de 35 sau chiar mai mare, iar numarul este in crestere.

Aceste femei sunt foarte predispuse sa aiba copilasi obezi, pe deoparte din cauza ca ele tind sa manance multe dulciuri in timpul sarcinii. De asemenea, aceasta poate fi o problema si in randul gravidelor ce nu sunt supraponderale, dar au o dieta bogata in zahar.

Femeile supraponderale sunt susceptibile de a fi rezistente la insulina(hormonul care transmite zaharul in sange), ca si cum celulele de grasime elibereaza chimicale ce fac corpul mai putin sensibil la ele.

Acesta este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului gestational, care, la randul sau, creste sansele nasterii unui copil obez. Asadar, un mare procent din gravidele obeze ( aproximativ 45%) vor avea un copil obez.


Mame obeze si copii obezi

Profesorul David Haslam, medic specializat in problema obezitatii si reprezentant al Forumului National a Obezitatii di Marea Britanie spune caproblema mamelor obeze ce au copii grasi a ajuns acum la nivel de “epidemie”. Profesorul mai spune ca acest lucru nu este periculos doar pentru copil, ci si pentru mama.

Este foarte probabil ca purtarea unui copil supraponderal in uter sa conduca catre o nastere cu dificultati, ce poate rani mama daca aceasta recurge la o nastere naturala, ce de multe ori se termina necesitand o cezariana.

Cezariana este o operatie greu de indeplinit daca femeia gravida este obeza, si sunt mari sanse sa apara unele complicatii precum infectarea plagilor interne, formarea cheagurilor de sange si pierderi de sange.
Intr-adevar, in Marea Britanie, din 2003 pana in 2015 , s-au raportat 295 de decese la nastere, iar dintre acestea una din patru mame au fost obeze, printre cele mai frecvente cauze ale mortii s-au aflat cheagurile de sange si bolile de inima.

Pentru copii, obezitatea la nastere inseamna ca sunt mai expusi riscului de aparitie a distociei umerale; aceasta in cazul in care umerii lor raman blocati in timpul nasterii. Distocia umerala poate cauza dificultati de respiratie, creand nevoia unei cantitati mai mari de oxigen in organism. De asemeni, poate conduce la paralizia infantila Erb, paralizia permanenta a bratelor.

La copii nascuti prin cezariana (mult mai probabil cand un copil este obez) cresc riscurile de aparitie, pe parcursul vietii, a dificultatilor de respiratie, a astmului, a alergiilor si a bolilor cardiovasculare.

Pe langa acestea, o alta problema este legata de faptul ca daca mama a avut o dieta bogata in zahar pe durata sarcinii, la copil se poate provoca hipoglicemia in momentul in care copilul nu mai primeste produsele dulci prin intermediul placentei.
Hipoglicemia cauzeaza leziuni ale creierului

Specialistii arata ca la trei din 1000 de bebelusi nascuti s-a dezvoltat hipoglicemia, care cauzeaza leziuni ale creierului in cazul in care nu este tratata; hipoglicemia este o cauza des intalnita de admitere a copilului intr-o unitate de ingrijire speciala.

A fi un copil obez produce consecinte pe termen lung. Cercetarile arata ca este foarte probabil ca ei sa creasca obezi iar ajunsi la maturitate sa ramana la fel. Profesorul Cyrus Cooper, director la Medical Research Council Lifecourse Epidemiology Unit la Universitatea din Southampton, spune: “Daca esti obez in copilarie, ai mari sanse ca la varsta mijlocie sa ai masa mare de grasime, ceea ce creste riscul aparitiei diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale, a afectiunilor cardiovasculare si a decesului prematur.”

O revizuire a studiilor din Jurnalul International al Obezitatii, din 2011, arata cabebelusii, copii si adolescentii obezi prezinta un risc de cinci ori mai mare( decat cel normal) de dezvoltare a diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor de inima si accidente vasculare cerebrale ca adulti.

Profesorul Cooper mai spune ca o alta problema o reprezinta fracturile osoase. El spune ca “ organismul are un numar finit de celule stem, care pot forma grasime, oase sau celule musculare.”

“La copii supraponderali, este foarte probabil ca celulele stem sa se transforme in grasime, fapt pentru care acesti copii sunt predispusi sa sufere fracturi osoase.”
Alimentatia corecta a mamei in timpul sarcinii

Studiile arata ca acest ciclu poate fi rupt daca femeia gravida primeste sfaturi sanatoase si benefice.

Anul trecut, un studiu Australian aplicat pe 2200 de gravide obeze a descoperit ca cele care au primit sfaturi in privinta unei alimentatii sanatoase si au fost incurajate sa faca exercitii fizice pe durata sarcinii pentru a creste limitat in greutate au fost cu 18% mai putin predispuse nasterii unui copil supraponderal, fata de gravidele care au beneficiat de ingrijirea standard.