Care sunt cele mai bune jucarii pentru bebelusi?

Sunt o multime de produse pentru bebelusi pe care parintii trebuie sa le cumpere: carucior pentru copii, patut pentru bebe, scutece pampers, scoica auto, scaun auto pentru copii, sterilizator pentru biberoane, centru de activitati si multe altele. Foarte importante sunt si jucariile pentru bebelusi. Iar aici intervine un pic dilema parintilor: ce ar trebui sa cumpere si de ce? Asta pentru ca nu poti cumpara orice tip de jucarie pentru bebe, trebuie ca ea sa fie adecvata varstei, sa nu reprezinte un pericol pentru cel mic si sa il ajute sa se dezvolte frumos.

Nu doar culorile, formele si pretul fac diferenta intre a lua sau a nu lua o jucarie pentru bebe. Ci utilitatea este cel mai important criteriu.

Asadar, care sunt cele mai bune jucarii pentru bebelusi si de ce?

Zornaitoarele

Zornaitoarele sunt unele dintre cele mai cautate si utile jucarii pentru bebelusi. Ele scot o multime de sunete care-i incanta pe cei mici. Pe langa asta, sunt si foarte colorate si vin sub numeroase forme haioase. Zornaitoarele devin un instrument util pentru testarea auzului lui bebe.

Jucariile de plus

Jucariile de plus sunt dragute si amuzante, iar cel mic le poate prinde cu usurinta in manute, ceea ce incurajeaza dezvoltarea simtului tactil. In scurt timp, unul dintre plusuri va deveni obiectul de confort al lui bebe.

Caruselul muzical

Caruselul muzical se numara printre primele achizitii in materie de jucarii pentru bebelusi. Multitudinea de jucarii atasate caruselului, sunetele melodioase pe care le scoate, precum si faptul ca se misca – toate acestea il ajuta pe bebe sa isi dezvolte vazul si sa se relaxeze.

Cuburile moi de constructie

Cuburile moi de constructie sunt versatile si utile in dezvoltarea celor mici, astfel ca ele nu trebuie sa lipseasca din amalgamul de jucarii al niciunui copil! Bebe poate face o multime de lucruri: le poate prinde, le poate arunca, suprapune. Astfel isi va dezvolta logica si va intelege relatia dintre cauza si efect inca de la o varsta frageda. Mai mult decat atat, isi va dezvolta vazul si va invata sa perceapa corect culorile.

Carticelele din materiale moi

Carticelele din materiale moi sunt printre preferatele parintilor. Producatorii de astfel de jucarii pentru bebelusi stiu ca cel mic nu este capabil sa rasfoiasca rabdator pagina cu pagina sau sa citeasca, dar aceste carticele realizate din materiale textile speciale pot fi manipulate liber. E primul pas pentru cel mic pentru a se obisnui cu un astfel de obiect, unul pe care cu siguranta il va adora si va sti cum sa il foloseasca atunci cand va creste.

Jucariile pentru baie

Jucariile pentru baie sunt obligatorii pentru atunci cand mami si tati il spala pe cel mic. Fie ca au forma de ratuste sau pestisori, fie ca sunt alte animalute, il vor distra pe cel mic si vor transforma baia intr-un moment relaxant si interesant. In plus, cel mic invata astfel relatia dintre cauza si efect.

La Noriel vei gasi o multime de produse pentru bebelusi, dar si o multime de jucarii care vor ajuta enorm la dezvoltarea sanatoasa a celui mic. La comenzi de minimum 150 de lei, transportul este gratuit. Descopera-le! Puzzle-uri, jucarii de dentitie, cuburi moi, jucarii de baie, zornaitoare si multe altele te asteapta la preturi accesibile.

Skateboard, role si trotinete cu neon

Sunt uimit de viteza cu care in ziua de astazi, se raspandesc trendurile. Indiferent ca vorbim de kendama sau fidget spinner ori fidget pad sau, mai nou, fidget roller. Toate aceste jucarii interactive, se raspander printre copii cu viteze uluitoare: apar in Statele Unite spre exemplu si saptamana viitoare, toti copiii din Romania, au de asemenea fidget spinnere sau sunt experti in Kendama. Doar observ, nu calific in nici un fel aceste manifestari, aceste urmari ale implementarii internetului, al mediei in genere si al retelelor de socializare. Nu le aplic nici un fel de etichete si nu discut insa despre ele implicand sintagme peiorative. Nici nu as avea de ce, in umila mea opinie, toate acestea au un rol pozitiv: la fel de repede cum se raspandesc jucariile, se raspandesc si stirile privitoare la manifestari sau cartile de specialitate, limbajele de programare ori noile tehnologii din orice alt domeniu. Din punctul meu de vedere, cel mai pozitiv aspect al acestui curent, sau climaxul este reprezentat insa de aplicatiile open source si de bibliotecile virtuale, gratuite, de genul wikipedia. Imi aduc aminte ca la un moment dat, imi cumparasera parintii, acum vreo 25 de ani, cu o multime de bani, niste cd-uri de la Microsoft numire Microsoft Encarta. Ok, ganditi-va ca erau, in functie de versiuni intre 1 si 3-5 cd-uri si costau cateva sute de dolari si avea 0.1% din cea contine acum wikipedia. Si credeti-ma ca nu aveau atatea referinte, nu erau atat de bine documentate si nici nu erau updatate. Spre exemplu, despre Romania, aveau cam o sutime din articolul despre tara noastra, existent acum pe wikipedia.



Ei bine, alaturi de wikipedia, sunt bineinteles alte multiple manifestari pozitive ale penetrarii internetului, social media si al fenomenului de blog, insusi acest articol este dovada clara. Ca sa scriu acest articol, in urma cu 25 de ani, trebuia sa platesc o groaza de bani si sa am notiuni de programare, de html, css, sa stiu sa imi configurez un server si multe altele.

Mi-am schimbat masina acum cateva luni si sunt atat de incantat de achizitia mea, incat i-am pus neoane :P Stiu, probabil o sa radeti, dar asta am visat de cand m-am jucat prima oara, acum foarte multi ani, Need For Speed si am vazut, ceva mai tarziu, 2 Fast 2 Furious. Si pot spune, ca mi-am implinit acel vis :P Nu radeti de mine ca mi-am pus neoane pe masina, nu afecteaza pe nimeni negativ, acest lucru. Ma rog, ideea este ca acum cateva zile, cand am fost in Noriel cu copiii, am gasit la ei de la firma Yvolution Neon, jucarii de exterior, cu neon: 

Si cand au vazut amandoi, m-au impresionat cu logica lor: si tu ti-ai pus pe masina, neoane, noua de ce nu ne cumperi role sau trotineta ori skateboard cu neoane? Copiii aveau dreptate, in consecinta nu am mai putut iesi din Noriel, pana nu le-am promis ca le cumpar respectivele jucarii de exterior cu neoane. Si trebuie sa recunosc ca arata genial, mai ales ca acum fiind vara stam din ce in ce mai mult in parc si acum ii vad imediat. Ii reperez pe noapte, de la o departare impresionanta, tinand cont de faptul ca neoanele respective sunt destul de puternice.

Ma bucur ca in ultimul timp, au o atractie deosebita pentru jucariile de exterior, daca asta reuseste sa ii tina afara cat mai mult timp si sa nu mai stea toata ziua in casa pe consola sau tableta, eu sunt multumit. Nu sunt genul de parinte care sa le faca scandal ca se joaca prea mult pe device-uri insa la un moment dat, mi se pare ca exagereaza si mai ales acum ca este vara si stam atata de aproape de parc, este pacat sa stea sa se joaca in casa pe butoane, cand pot iesi sa se joace in parc.

La momentul asta, au o colectie impresionanta de kendama originale:
o multim de fidget spinnere, pentru ca tot fac concursuri intre ei si cu diversi copii din parc:
Toate le-am cumparat de la Noriel, pentru ca am inteles ca acestea sunt cele mai nune, sunt originale si la ei sunt la cel ami mic pret.

Saptamana viitoare, trebuie sa ma duc sa le schimb bicicletele, pentru ca cele pe care le au acum, le-au tot trantit pe jos pana le-au descentrat definitiv. Cam astea le-am gasit la norie, ca si biciclete cu pedale pentru copii, o sa ma hotarasc zilele viitoare







Insolatia la copii, masuri de prim ajutor

Daca nu sunt protejati corespunzator impotriva razelor puternice ale soarelui, copiii sunt predispusi sa faca insolatie, o forma de hipertermie. Aceasta afectiune apare in momentul in care organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura.

Insolatia se poate instala atunci cand temperatura ambientala este foarte ridicata si provoaca organismul sa transpire. Copilul expus intr-un astfel de mediu trebuie hidratat foarte bine, pentru a-si reface stocul de apa pierdut prin transpiratie. In lipsa hidratarii, sistemul de termoreglare al corpului nu mai face fata caldurii excesive si asa apare insolatia.

Este bine sa stii ca in momentul in care apare insolatia, copilasul tau poate sa nu mai transpire.

Simptomele insolatiei la copii

Cele mai frecvente simptome ale insolatiei la copii sunt:

- durerile de cap (mai ales atunci cand micutul nu poarta nimic pe cap ca sa fie ferit de razele soarelui);
- temperatura ridicata a corpului (40 de grade Celsius sau chiar peste aceasta valoare);
- stari de voma;
- ameteli;
- stare de somnolenta;
- respiratie accelerata;
- lipsa transpiratiei;
- edeme de caldura la nivelul extremitatilor: scalp, maini, picioare;
- piele rosie, uscata;
- convulsii;
- dezorientare.

Masuri de prim ajutor in caz de insolatie

Daca micutul tau prezinta unele dintre aceste simptome in urma expunerii indelungate si neprotejate la soare, este indicat sa-l duci imediat la umbra si sa-i dai sa bea apa sau suc natural in cantitati mici, dar regulat. Este bine sa-i dai apa cu atat mai mult cu cat vomita si se deshidrateaza.

Pentru a favoriza circulatia sangelui, maseaza-i extremitatile mainilor si ridica-i usor piciorusele de la sol. Daca prezinta arsuri solare, maseaza-i corpul cu o lotiune dupa plaja. In masura in care ai posibilitatea, aplica-i micutului comprese cu apa rece.

Nu este indicat sa-i administrezi aspirina, paracetamol sau orice alt medicament menit sa scada temperatura corporala, deoarece efectul va fi invers, iar simptomele se pot agrava.

Intr-o prima faza, insolatia se poate manifesta destul de anemic, prin edeme la nivelul extremitatilor, motiv pentru care ai putea ignora cauza aparitiei lor. Imediat ce puiul tau devine palid, iar temperatura corpului incepe sa creasca, ii poti administra putina apa.

Tine cont ca, in momentul in care copilul da semne ca devine inconstient, trebuie sa apelezi numarul 112, intrucat insolatia poate fi in stare agravata.

Insolatia nu este o simpla afectiune pe care o poti trata acasa dupa ureche. Este recomandat sa mergi cu micutul tau la o clinica unde poate primi ajutor specializat si avizat.

Cum previi aparitia insolatiei?

Pentru a preveni insolatia la copil, este bine sa constientizezi dinainte faptul ca razele solare ii pot provoca mai mult rau decat bine. Nu este indicat sa mergi cu copilul la plaja la orele amiezii, intre 10.00-17.00, cand soarele arde mai tare ca niciodata. Evita sa-l expui prea mult timp prin soare si in restul zilei. Chiar si plimbarile lungi prin oras ii pot cauza arsuri solare sau insolatie.

Tine tot timpul la tine o sticluta cu apa, pentru a-ti putea hidrata copilul din cand in cand. Nu uita sa iei cu tine o palarioara care sa-i protejeze pielea fina a capului de razele UVA si UVB.

Imbraca-l in hainute deschise la culoare, care in loc sa atraga razele soarelului, le resping. Inainte de expunerea la soare, maseaza-i corpul cu o lotiune de protectie solara cu factor SPF mare. Daca intra in apa, este posibil ca lotiunea sa se spele. Da-l din nou cu acest produs imediat, pentru a impiedica pielea sa ramana fara un ecran protector.

Este recomandat, de asemenea, sa nu-ti hranesti copilul cu alimente dulci procesate sau cu altfel de sucuri decat cele naturale. Aceste produse nu ii aduc niciun aport nutritiv important, nu il hidrateaza si, in general, nu ii aduc niciun beneficiu. Un piure de fructe, cateva linguri de suc natural de fruct, apa si ceaiul sunt principalele ingrediente care iti protejeaza micutul de starile de deshidratare si scad riscul aparitiei insolatiei.

sursa articol: copilul.ro/

Recomandari jocuri de dezvoltare a creativitatii pentru copii

         Einstein spunea ca creativitatea este cea mai importanta trasatura a copiilor si ca cei mai multi adulti si-au pierdut aceasta capacitate, insusire: cea de a visa, de a trece de limitele deja stabilite. Planck care este considerat unul dintre cei mai mari 3 fiziceni ai lumii, a fost sfatuit de catre profesorul sau de fizica, sa se apuce de orice alt domeniu in afara de fizica, deoarece spunea acesta, in fizica nu mai este nimic de inventat sau sa gasit, cam totul a fost deja descoperit.
         Si nu sunt singurele exemple de astfel de indrumari stupide pe care copiii sau adolescentii le-au primit in tinerete si pe care au avut mare noroc ca nu le-au urmat, ca si-au ascultat instinctul si nu ratiunea. Sa nu uitam ca Michael Jordan a fost sfatuit de catre profesorul si antrenorul sau de sport din colegiu, sa se apuce de alt sport intrucat nu are tangente cu baschetul, Shakira a fost data afara din corul scolii intrucat ilustra necunoscuta si limitata profesoara de muzica, a considera ca aceasta canta ca o capra si in consecinta nu are ce sa caute intr-un cor si exemplele pot continua.

         Care este morala? Pai, eu cred ca in viata este bine sa asculti de tine, sa ai incredere in tine, sa iti urmezi calea si instinctul si sa iti cultivi creativitatea. De asemenea sa nu opresti copiii din a visa, nu stii care dintre ei, daca isi asculta instinctul, vor deveni urmatorii Planck, Michael Jordan, Shakira sau Einstein. Roata ne pare o inventie ordinara, aceasta insa a reprezentat o cotitura in istorie, a fost o adevarata revolutie, la fel ca arcul, masina, smartphone-ul sau avionul. Si toate acestea sunt intr-un fel sau altul, manifestari ale puterii creative a oamenilor, a unor fosti copii, viitori adulti, care nu s-au oprit din visat, care au incercat sa schimbe ceva, sa imbunatateasca ceva si nu s-au lasat invinsi de oprelisti, de parerile altora, de piedicile intampinate.

         Cred ca in orice domeniu, indiferent ca vorbim de arhitectura, I.T., mecanica sau medicina, acei 0.1% din oameni, care au inventat, au reusit datorita fortei creatoare, sa impinga poate zeci ori sute de ani, omenirea pana la nivelul la care a ajuns in ziua de astazi: transmisii de sute de megabytes pe secunda intre continente, calatorii in spatiu, energie regenerabila etc.

             Prin urmare, va rog, lasati-va copiii sa viseze, sa spere, sa isi doreasca, sa incerce sa realizeze orice. Lumea este mult prea plina de oameni tristi si fara scop, fara umor, fara imaginatie, umbre muncitoare 8 ore pe zi, care nu asteapta decat sa treaca si ziua de astazi doar pentru a veni cea de maine. Doar pentru a isi mai cumpara inca o masina, inca un televizor, inca o saptamana amarata de concediu, inca o rochie frumoasa sau inca un inel stralucitor ori inca o seara la restaurant.

          In lumina celor expuse mai sus, cred ca este lesne de inteles, de ce eu le cumpar copiilor mei doar jucarii care sa le dezvolte creativitatea, doar jocuri si jucarii creative. Ce inseamna asta concret?

Pai, ma refer la jucarii de genul acesta, jucarii si jocuri creative (doar la Noriel le gasiti pe stoc si la preturi decente, daca nu ma credeti, puteti sa incercati si la alte magazine, dupa ce comandati insa si primiti raspunsul ca nu au pe stoc acele produse, desi pe site-ul lor apar ca fiind pe stoc, o sa intelegeti de ce v-am recomandat Noriel):



Smartphone-urile si copiii!

Atenţie părinţi: un cercetător compară utilizarea de către copii a smartphone-urilor cu dependenţa de droguri

Un expert în dezintoxicare din Marea Britanie a avertizat, într-o conferinţă pe teme de educaţie ţinută recent la Londra, că smartphone-urile oferite copiilor la vârste nepotrivite pot avea efecte la fel de negative ca cele ale „unui gram de cocaină”. Mandy Saligari, director la celebra clinică de dezintoxicare Charter, a spus că aplicaţii precum Instagram şi Snapchat pot creea dependenţă la fel de mare ca alcoolul sau drogurile în rândurile copiilor.

„Mereu le spun oamenilor că atunci când le dai copiilor un smartphone sau o tabletă, le dai de fapt o sticlă de vin sau un gram de cocaină”, a declarat Saligari.

Ea spune că a tratat câteva paciente foarte tinere care credeau că este ceva normal să-i trimiţi poze nud unei persoane străine, pe care nu o cunoşti în realitate. „Ele nici nu se gândeau la implicaţiile care ţin de intimitate şi securitate ale acestor lucruri”, a mai spus Saligari.

Experta i-a rugat pe părinţi să ia în calcul nevoile compulsive pe care le generează folosirea unui smartphone de către copii, similare cu cele generate de alcool şi droguri.

Vârsta la care copiii au smartphone este tot mai mică

Dacă în 2012 vârsta medie la care copiii din societăţile vestice primeau un smartphone era 12 ani, acum aceasta a scăzut la 10 ani, potrivit unui studiu al firmei de cercetare a pieţei Influence Central. Unii copii au propriul telefon la vârste mult mai mici, inclusiv la vârsta de 4 ani. „Cred că vârsta la care copii primesc propriul smartphone va continua să scadă, deoarece părinţii s-au săturat să le dea copiilor telefoanele lor pentru a se juca”, a declarat Stacy DeBroff, directorul executiv al Influence Central.

Potrivit studiilor efectuate până acum, cu cât un copil primeşte un telefon inteligent mai târziu, cu atât mai bine. Asta deoarece smartphone-urile distrag atenţia copiilor de la cel mai important lucru din viaţa lor, şcoala, şi îi expun la riscuri precum hărţuirea online, sexting-ul sau pedofili.

Datele organizaţiei Salvaţi Copiii arată că unul din doi copii a fost hărţuit în mediul online în ultimul an, iar din cele 1,8 miliarde de imagini încărcate zilnic pe internet, 720.000 prezintă scene de pornografie infantilă, însemnând 0,03% din total.

„Cu cât ţii Cutia Pandorei închisă mai mult timp, cu atât mai bine”, a declarat Jesse Weinberger, un expert american în siguranţa pe internet şi autorul cărţii „The Boogeyman Exists: And He’s in Your Child’s Back Pocket”. Pentru această lucrare el a chestionat 70.000 de copii în ultimele 18 luni şi a aflat că minorii ajungă să aibă de a face cu sexting-ul (mesaje text sau multimedia cu caracter sexual) încă din clasa a cincea, iar consumul de pornografie începe la vârsta alarmantă de 8 ani. Weinberger a descoperit şi cazuri de dependenţă de pornografie la copii de 11 ani.

Smartphone-urile şi somnul la copii

Somnul este un element esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a unui copil. Un nou studiu, realizat de Birbeck University of London, arată că micuţii, cu vârste cuprinse şase şi 11 luni, care folosesc dispozitive cu ecrane tactile dorm mai puţin.

La studiu au participat 715 părinţi, care au monitorizat somnul copiilor. S-a aflat că fiecare oră în care un copil se joacă cu un smartphone sau tabletă înseamnă, în medie, o scădere a duratei somnului cu 15,6 minute. Pe noapte media ajunge la 26,4 minute.

Totuşi, cercetările sunt abia la început, iar oamenii de ştiinţă evită să recomande eliminarea totală a smartphone-urilor din portofoliul de jucării al copiilor foarte mici. Aceştia dorm, în medie, 10-12 ore pe zi, iar câteva minute de somn în plus sau minus nu ar trebuie să-i afecteze. „Este prea devreme să facem proclamaţii”, a declarat Dr. Tim Smith, liderul echipei care a realizat studiul.

Copiii monitorizaţi s-au jucat, în medie, 25 de minute cu smartphone-uri sau tablete, iar timpul petrecut dormind s-a redus, tot în medie, cu 6 minute.

sursa articol: go4it.ro

Biciclete fara pedale - recomandari

 
De unde si ce fel de biciclete fara pedale, cumparam? Nu, nu sunt toate la fel si da, diferentele sunt mari, nu se rezuma doar la culoare si pret :))

Va spunem asta din proprie experienta pentru ca am calculat noi ca putem sa cumparam biciclete fara pedale din orice magazin, nu poate sa fie mare diferenta intre ele...credeam noi. Si credeam gresit.

Dar haideti sa o luam cu inceputul. Tineti cont de urmatoarele sfaturi, cand doriti sa cumparati o bicicleta fara pedale:

  • orice suta de grame in plus, conteaza. Tinand cont ca aceste biciclete sunt recomandate copiilor intre 2 si 4 ani, fiecare gram in plus...conteaza!
  • saua bicicletei este foarte importanta, atentie sa fie comoda.
  • diametrul rotilor ar trebui sa fie de 10 inch, nu incercati sa luati mai mari pentru ca ii va fi foarte greu copilului sa isi mentina echilibrul. 
  • spitele si jantele ar fi bine sa fie din plastic pentru ca sunt mult mai usoare si sunt foarte  rezistente
  • scaunul si ghidonul ar fi bine sa poate fi reglat pe inaltime
De ce sa cumparati bicicleta fara pedale? Foarte simplu: pentru ca baietelul sau fetita dvs. va invata sa isi tina echilibrul si apoi trecerea la o bicicleta cu pedale, va fi foarte usoara. Inafara de asta, este super distractiva pentru copii, acestia isi vor dezvolta echilibrul si coordonarea, nu costa mult, deste destul de usoara sa o carati in parc, intra in orice masina si dupa ce o folositi o puteti vinde pentru cel putin jumtate din pret.

Acestea sunt recomandarile noastre in privinta bicicletelor fara pedale:
In privinta magazinelor de unde sa va cumparati bicicleta fara pedale, noi va sfatuim sa o cumparati din Noriel: la ei am gasit cele mai bune preturi si cel mai bun raport pret / calitate, sunt foarte seriosi, au transport gratuit, daca aveti orice intrebare, veti gasi un call center unde se vos stradui sa va raspunda la toate intrebarile, au magazine deschise in toata tara, au programe de loializare / fidelizare etc.




Tot ce am cumparat de la Noriel, de la biciclete pentru copii si pana la triciclete copiitrotinete copiirole copii sau protectii si accesorii au fost produse super calitative si aproape intotdeauna am gasit la ei, diverse promotii si reduceri.

Apropos de asta, va sfatuim sa cumparati si protectii si accesorii pentru copil pentre ca este imposibil ca acesta sa nu cada macar de cateva ori:

Cu bagajele de drum – mic ghid pentru pregatirea unei calatorii

Atunci cand ne pregatim sa mergem intr-o calatorie trebuie sa parcurgem niste etape pentru ca aceasta sa decurga fara probleme. Uneori avem timp suficient sa ne pregatim, alteori suntem pe ultima suta de metri. Ce ar trebui sa facem pentru a porni la drum cat mai bine pregatiti? Eu am constatat ca ar trebui sa ne preocupe urmatoarele (ordinea este aleatorie):

1. Alegerea unei valize/genti potrivite pentru vacanta. Acest lucru depinde de mijlocul de transport, anotimp si de durata calatoriei. Din pacate, iarna ne da batai de cap si hainele groase ocupa foarte mult loc. Prin urmare, daca mergem cu:

autoturism/autocar – merge un troller mare;
tren – troller, ca sa nu caram de genti;
avion – fiecare companie are anumite standarde de marime si greutate a bagajelor, nu mai zic de costuri, astfel incat este bine sa verificam aceste informatii pe site-urile oficiale inainte de a pleca la drum, cu atat mai mult cu cu cat se poate plati si bagajul de mana, nu numai cel de cala.
Bagaje avion (4)

Daca am luat biletele de la o agentie de turism putem intreba agentia. Totusi, este bine sa ne interesam la compania aeriana, deoarece poate exista surpriza unei modificari chiar in perioada sejurului si data unei eventuale modificari sa ne ia pe nepregatite.
Trollerul trebuie sa fie rezistent, nu luati unul de duzina, poate suferi la transport, avand in vedere ca este aruncat si trantit adeseori. Nimeni nu este delicat cu el! Cumparati lacatele pentru inchidere, le puteti gasi usor, chiar si in piete, pentru sume infime: 3-5 lei. Aveti grija la cheita, este firava si usor de pierdut…Puteti si infolia bagajul contra cost in aeroport.
Nu uitati sa estimati greutatea/bagaj, pentru a nu a avea surpriza sa depasiti kilogramele permise.

2. Achizitionarea unei asigurari de calatorie, daca este obligatorie. Totusi, recomandarea mea este sa aveti una. Am avut surpriza unui mic accident (entorsa) in Bulgaria si medicul de la hotel a solicitat 70 de euro numai pentu stabilirea diagnosticului, fiind singura data cand nu ne facusem asigurare. Mi-am zis ca nu conteaza pentru trei zile de 1 Mai, dar stiti voi, legile lui Murphy…

3. Verificarea pasapoartelor. Acestea trebuie sa aiba cel putin sase luni de valabilitate. Copiii minori trebuie sa aiba pasaport. Aici gasiti informatiile necesare.

4. Aparatul foto. Trebuie sa aveti cel putin doua aparate de fotografiat, din care macar unul cu accumulator. Bateriile se consuma rapid si te pot lasa chiar cand iti este lumea mai draga! Nu pot uita doua episoade in acest sens: unul cand mi-a scapat pe jos aparatul de fotografiat la Castelul din Praga, isprava care s-a lasat cu urmari si al doilea episod cand am ramas fara baterii la un alt aparat foto, dupa ce ma lasase acumulatorul la altul (aveti in vedere si un acumulator de rezerva si un incarcator de masina) si alergam din magazin in magazin dupa baterii. Pierdere de timp si nervi. Nu mai zic ca s-ar putea sa coste destul de mult. Nu uitati de carduri suficiente de memorie (eu am de 8 si 16 GB), incarcatoare, huse de protectie si snur de gat pentru a avea mainile libere.

5. Harta destinatiei. Neaparat sa va printati/cumparati harti cu locurile pe care doriti sa le vizitati. Mie mi-a fost de mare ajutor o harta printata dupa localizarea hotelului in Roma, care m-a dus usor la destinatie dupa ce am coborat in gara. Nu uitati GPS-ul, daca mergeti cu masina.

6. Efectuarea unor copii dupa actele de identitate (carte de identitate, pasaport). Nu umblati cu originalele la voi, mai bine le lasati la hotel. Daca sunteti talhariti, salvati actele! E dificil sa ramai fara acte in afara tarii. Este bine sa le aveti si salvate intr-un email, pentru a le putea accesa oricand, in conditiile in care nu mai ramaneti cu niciun document.

7. Rezervarea la hotel/pensiune. Dupa ce puneti documentele ce atesta rezervarea intr-o mapa de plastic, impreuna cu celelalte documente de calatorie si cateva copiii dupa actele de identitate, incercati sa trimiteti un mail de confirmare a rezervarii la hotelul ales, chiar daca acesta a fost achizitionat prin agentie. Solicitati agentiei codul rezervarii, le va fi mai usor hotelierilor sa va gaseasca rezervarea. Cu aceasta ocazie, puteti solicita amanunte pe care uneori este greu sa le gasiti la agentia de turism sau chiar pe site-ul oficial al hotelului, cum ar fi orele in care puteti depozita bagajul. Va fi foarte util in ziua plecarii. Noi, in ultima zi de vacanta din Roma, avand tren de la 18.10 spre Bucuresti, am lasat bagajele la hotel pana la ora 15.00, chiar daca facusem check-out-ul la 10.00 si nici nu a fost contra cost. Am cutreierat orasul pana la ora la care trebuia sa ridicam bagajul lasat in camera de bagaje. Astfel, am profitat din plin de orele pe care le aveam la dispozitie pana la ora la care pleca trenul care ne ducea la aeroport.

8. Bani de rezerva. Intotdeauna sa aveti la voi o suma suficienta de bani in care sa nu intrati pana pasiti in aeroport la intoarcere…Nu se stie niciodata pentru ce aveti nevoie: reparatii la masina, doctor, amenzi, etc. Iar daca nu ati intampinat greutati si ii aveti pe toti la intoarcere, aveti ocazia sa cumparati ceva frumos de la duty free in aeroport!

Sper ca experienta mea sa va ajute sa aveti o vacanta reusita!

sursa articol

Recomandari carucioare pentru copii

Am un prieten ce de asemenea are 2 bebelusi, doar cu 1 luna mai micuti decat ai mei. Aceste prieten al meu, sustinea ca nu are rost sa se intereseze, sa citeasca, sa faca un mic research cu privire la ce carucior de copii sa cumpere: toate sunt la fel, spunea el, platesti doar brand-ul si atat. Personal, eu cred ca daca urmam aceeasi "logica" putem spune ca Trabant-ul este la fel ca Bentley, platesti doar pretul in plus si atata. Sau ca nu conteaza ca iti cumperi pantofi de 10 lei ori de 200 de lei, doar firma conteaza. O aberatie daca ma intrebati pe mine, opinie pe care i-am impartasit-o si lui. Aceste prieten al meu insa este un tip cu personalitate si destul de incapatanat. In consecinta el a facut ce a vrut si eu la fel.

In acord cu convinngerile fiecaruia, eu mi-am cumparat un carucior 3 in 1 (o sa va explic imediat ce inseamna asta) si el si-a cumparat un carucior de copii fara nici un fel de alt accesoriu. Pana la urma este chestie de gusturi.

Eu am citit cam 2 saptamani si va voi mimpartasi imediat concluziile la care am ajuns, ca sa nu mai trebuiasca sa pierdeti si voi timpul.
In primul rand, asigurati-va ca repectivul carucior va fi cumparat dintr-un magazin mare, preferabil un lant de magazine: daca aveti vreo problema cu produsul, aveti cui sa cereti socoteala. Faptul ca este un magazin mare, va asigura si de faptul ca au un serviciu de relatii cu clientii, ai cu cine sa te certi, ai pe cine sa intrebi, ai cum sa vezi caruciorul de copii, inainte de a-l cumpara. Nu va bucurati ca gasiti caruciorul cu 5% mai ieftin la un magazin de la coltul strazii sau un magazin care este doar un site pe internet: este posibil sa aveti probleme cu caruciorul si daca respectivul magazin, nu va mai raspunde la telefonul de contact, nici macar nu ai cu cine sa te certi. Un magazin mcare are o perioada de retur, care va permite sa probati produsul si daca nu esti complet multumit, sa il returnezi. Spre exemplu, Noriel are o perioada de retur, de 30 de zile. Nu mai este nici un alt magazin in Romania, care sa vanda carucioare de copii si sa aiba o asemnea perioada de retur. Asigurati-va ca respectivul magazin are call center, astfel incat sa puteti cere un sfat, sa aveti cu cine sa vorbiti pentru a fi sigur ca produsul comandat este cel care va va satisface toate nevoile.
De asemenea, un magazin mare, de genul Noriel, are si transport gratuit in anumite conditii, parca la peste 150 de lei. In consecinta, transportul unui carucior de copii, clar va fi gratuit.
O alta conditie in privinta magazinului de la care cumparati, este sa aiba cat mai mult magazine, in cat mai multe judete, sa aiba o retea de magazine asltfel spus. Poate considerati ca nu este foarte important, insa daca veti comanda caruciorul pentru copii si nu sunteti dintr-un orasa / judet, unde sa aveti o reprezentanta, din punctul meu de vedere, nu cred ca va fi amuzant, sa va plimbati cateva sute de km cu caruciorul in masina, ca sa il duceti la respectivul magazin. Inafara de asta, ganditi-va la seriozitatea firmei: altceva este sa va certati sau sa va cereti drepturile de la o firma deschisa in vreo garsoniera si altfel este garantata seriozitatea unui brand ca Noriel, care are vreo 50 de magazin in toate tara. Si mai exista multe alte avantaje cand cumparati de la un magazin mare: imaginile, pozele de pe site sunt de calitate si au mai multe poze la fiecare produs, ca sa vezi exact ce cumperi, au informatii CORECTE despre stoc, au promotii, campanii etc.

Privitor la carucioarele pentru copii, acestea sunt conditiile care ar trebui intrunite cumulativ, pentru un carucior de copii de calitate:

  • materialele folosite sa fie de calitate: rezistente insa usoare. 
  • Materialele textile ce intra in componenta caruciorului pentru copii, sa fie lavabile insa fara sa isi piarda din calitati: culoare, forma etc.
  • Sistemul de rulare, rotile si toate angrenajele sa fie de calitate, de la rulmenti si pana la materialele folosite la roti. Plimbati un carucior cu roti de plastic si unul cu roti de cauciuc si veti intelege la ce ma refer. 
  • Sistemul de strangere, de culisare, de impachetare al caruciorului, accesorii pentru biberoane, gentute, aparatoare de ploaie, frane, sistemul de ghidare al directiei, pana si cauciucul folosit pe ghidon, poate face diferenta.
  • Sistem de prinde al centurilor in cat mai multe puncte, poate nu ma credeti insa beblusii sunt foarte ingeniosi si nu vreti sa vedeti ca isi desface centurile si cade in cap din carucior, pentru ca ati facut o economie de 50 de lei.
  • suspensiile sunt extrem de importante si va asigura ca o plimbare cu caruciorul este o placere si nu un chin, un exercitiu mental.
Acestea sunt recomandarile noastre in privinta carucioarelor de copii si toate produsele, intrunesc conditiile de mai sus si muuulte, multe altele. Inafara de asta, va vom recomanda produse testate si pentru orice buget si orice gusturi (noi va recomandam sa cumparati carucioare 3 in 1, pentru ca veti beneficia de un pret mult mai bun, adunand toate piesele componente, calitate mai buna si va asigurati de faptul ca toate sunt compatibile intre ele. Inafara acestor avantaje, daca veti cumpara un carucior de calitate, nu va trebui sa il schimbati pana cand copilul invata sa mearga singur si nu mai are nevoie de carucior. Eu spre exemplu am cumparat 1 carucior 3 in 1, destul de sucmp pentru fata si unul si mai scump pentru baietel. Ambele m-au tinut 3 ani si dupa acesti 3 ani, le-am vandut cu aproape jumatate din pret si sunt in continuare foarte bune, eu mi-am recuperat jumatate din investitie si sotia nu m-a blestemat in timp ce s-a plimbat cu caruciorul ci dimpotriva, s-a bucurat de fiecare moment) Mai mult decat atat, un carucior pentru copii, de calitate, va asigura faptul ca respecta toate standardele si intra in masina, nu are nevoie de un spatiu mare de depozitare, poate fi spalat usor. Sasiul este rezistent, unele au genti termo-izolante, sisteme de siguranta, invelitoare picioare si protectii anti-vant etc:

Recomandarea noastar este:

Carucior 3 in 1 Peg Perego Book Plus Sportivo, Oceano

Descriere
Carucior 3 in 1 Peg Perego Book Plus Sportivo, Oceano

 
Practic si usor de manevrat, caruciorul 3 in 1 Peg Perego Book Plus Sportivo ofera o mare libertate de miscare pentru bebelusul tau. Cel mic va face cunostinta cu lumea inconjuratoare, asta in timp ce plimbarile nu vor mai reprezenta o corvoada pentru parinti.
Sistemul este alcatuit din sasiu, hamac, landou, scaun auto si geanta accesorii. 
 
Caracteristici:

1. Sasiu
  • Este in conformitate cu Norma Europeana EN 1888
  • Are un mecanisim de pliere usor, tip carte, cu o singura mana
  • Este fabricat din aluminiu, cantarind doar 7,3 kg
  • Caruciorul se pliaza printr-o singura apasare a sistemului centralizat pe manerul pozitionat posterior hamacului
  • Cand este pliat, se sustine singur si poate fi deplasat ca un troler
  • Datorita sistemului de pliere, hamacul caruciorului nu atinge pamantul sau podeaua, ramanand intotdeauna curat
  • Rotile din cauciuc siliconat (17 - 27 cm) sunt dotate cu suspensii si se pot roti la 360 de grade. Rotile anterioare sunt fixate / pivotante, rotile posterioare sunt prevazute cu frana centralizata
  • Manerul este rezistent si solid, reglabil in inaltime
  • Cos pentru accesorii, amplu si practic, cu deschidere deosebit de facila datorita sistemului incorporat in cadrul cosului
  • Treapta antiderapanta, pentru depasirea obstacolelor
  • Dimensiuni: 59 x 106 x 93 cm (pliat)
 
2. Hamac
  • Recomandat pentru copiii cu varsta pana la 3 ani
  • Spatar reglabil in 4 pozitii, cu inclinare mai mare de 150 de grade si suport de picioare reglabil in 2 pozitii
  • Centura de siguranta in 5 puncte
  • Bara de protectie detasabila din cauciuc siliconat, care se deschide si se inchide
  • Accesorizat cu invelitoare de picioare cu buzunar "maini calde" si aparatoare de ploaie
  • Capotina se transforma in parasolar datorita fermoarului care ii permite sa fie asezata in pozitia dorita
  • Material moale, rezistent la uzura
  • Greutate: 10,3 kg
 
3. Landou
  • Recomandat pentru copiii cu greutatea de pana la 19 kg
  • Spatar si suport pentru picioare reglabile din exterior
  • Capotina Panorama ajustabila, cu fereastra de aerisire si cu sistem de prindere pentru jucariile preferate ale bebelusului
  • Invelitoare pentru picioare cu protectie antivant
  • Maner de transport reglabil
  • Se poate plia cu landoul pozitionat pe sasiu
  • Dimensiuni: 93 x 42 x 67 cm
  • Greutate: 4,14 kg
 
4. Scaun auto
  • Grupa de varsta 0 +, de la natere si pana la 1 an
  • Omologat pentru autovehicule in conformitate cu standardul european ECE R44/04
  • Sistem integrat de protectie laterala, reglabil in inaltime (5 pozitii), pentru a garanta o maxima siguranta in orice moment al cresterii copilului 
  • Suport pentru sezut si corp captusit in microfibra
  • Centura de siguranta cu prindere in 3 puncte si protectii pentru umeri, usor de actionat prin butonul central
  • Capotina ajustabila, prevazuta cu sistem de prindere pentru jucariile preferate ale celui mic
  • Maner de transport reglabil in 4 pozitii
  • Se fixeaza in autovehicul prin 3 tipuri de prindere: cu centura de siguranta, datorita celor 3 puncte de ancorare cu care este prevazut scaunul auto, cu Baza Ajustabila (se achizitioneaza separat) sau cu Baza Isofix K (se achizitioneaza separat)
  • Se ataseaza usor si rapid pe orice sasiu Peg Perego sau pe suportul pentru landou printr-un simplu click
  • Se instaleaza intotdeauna in sensul invers directiei de mers al autovehiculului, pe bancheta din spate, de preferat in centrul acesteia, unde nu exista airbag activat
  • Modalitati de folosire variate: calatorie cu autovehiculul, transport copil, balansoar (functie de balansare), somn sau fotoliu confortabil
  • Dimensiuni: 65 x 43 x 60 cm
  • Greutate: 3,8 kg
 
5. Geanta accesorii termoizolanta
  • Prevazuta cu dispozitive cu prindere pentru carucior
  • Accesorizata cu salteluta de infasat
  • Indispensabila pentru calatorii
  • Confectionata dintr-un material moale
  • Spatiu interior generos, echipat cu buzunare pentru o organizare cat mai buna
  • Bretea pentru transportul pe umar
  • Lavabila






Psihologia copilului de 4 ani

Transformările unui copil la această vârstă, sunt mai vizibile decât cele de până acum. Diferenţa dintre vârsta de 3 ani şi cea de 4 ani este destul de mare, iar unii copii pot lăsa impresia că evoluează "peste noapte". Este foarte important totuşi, ca şi părinte, să întelegi că psihologia copilului de 4 ani nu este o ştiinţă exactă, şi că dacă există o îmbunătăţire vizibilă a dezvoltării locomotorii, nu înseamnă că şi cu cea a limbajului este aceeaşi situaţie. Unii copii sunt mai motivaţi să exploreze, să fie activi, alţii sunt mai interesaţi să deseneze, să li se citească, iar asta nu înseamnă că există o problemă medicală sau psihologică.
Din punct de vedere social, la această vârstă copiii devin mult mai independenţi şi încep să-şi exprime dorinţele. În anumite situaţii, pot fi chiar nepoliticoşi, deoarece înca nu ştiu să-şi gestioneze trăirile. Este foarte important să nu ai o reacţie dramatică, atunci când îţi spune răspicat să taci, să îl laşi în pace, sau cînd refuză să facă ceva. Păstrează-ţi calmul şi explică-i ce are de făcut, şi care este motivaţia.

Legat de prieteni, poate avea unul preferat, indiferent de sex, şi devine foarte important să fie acceptat de către cei din jur. Poate percepe mai bine noţiunea de timp, de bani, prin urmare îi poti spune că nu are mult timp la dispoziţie să facă anumite lucruri, sau că tu nu ai timp să faci ceva, îi poţi spune care sunt nevoile familiei şi momentele în care nu vă permiteţi să faceţi anumite achiziţii. Aceste discuţii este bine să aibă loc acasă, într-un moment relaxat, nu la magazin, cand deja cere nişte lucruri şi nu înţelege de ce este refuzat. Nu înţelege foarte bine noţiunea de proprietate, prin urmare tot ce vede şi îi place, este al lui. Întelege ce înseamnă tristeţea şi consolarea, şi a învăţat să identifice aceste stări şi nevoi, din proprie experienţă.

Copii care deseneaza impreuna

La această vârstă începe să apară şi curiozitatea legat de sexualitate. Îi poţi explica diverse aspecte care ţin de anatomie şi de reproducere. Incepe să pună întrebări despre poveştile pe care le aude, sau despre desenele animate pe care le vede, pentru a face distincţia dintre realitate şi ficţiune. Părinţii pot observa o tendinţă de a inventa lucruri, de a povesti ceva oarecum diferit faţă de cum s-a întâmplat. Este o etapă normală dar trebuie controlată, pentru a nu dezvolta o tendinţă de a cosmetiza adevărul, chiar şi fără motiv.

La vârsta de 4 ani, dezvoltarea locomotorie presupune capacitatea de a sta într-un picior câteva secunde, saltul într-un picior, aruncarea mingiilor, folosirea furculţei şi cuţitului, pedalarea unei triciclete, urcarea scărilor fără ajutor. Poate desena cercuri, pătrate şi uneori triunghiuri, iar când vine vorba de latura creativă, pot manifesta interes pentru a construi diverse lucruri sau chiar pentru a se implica în treburile gospodăreşti.

Atunci când vine vorba de limbaj, pot număra până la 10 sau mai mult, pot recunoaşte cel puţin 4 culori, iar vocabularul poate depăşi 1000 de cuvinte. Legat de litere, dacă s-a exersat în acest sens, copilul poate recunoaşte câteva litere sau îţi poate spune numele pe litere. Vorbirea este mult mai clară iar propoziţiile sunt alcătuite mai uşor, cu până la 4-5 cuvinte. La această vârstă, copiii încep să pună cele mai multe întrebări, prin urmare, da dovadă de răbdare şi disponibilitate de a le explica ce se întâmplă în jurul lor. În cazul în care aude înjurături sau alte cuvinte pe care nu ar trebui să le folosească, va avea tendinţa să le repete, mai ales dacă reacţia părinţilor este una de uimire şi dezaprobare. Nu trebuie nici să cerţi copilul atunci când foloseşte aceste cuvinte, nici să râzi, pentru că nu faci decât să încurajezi comportamentul. Explică-i cu calm de ce nu are voie să adopte acest limbaj.

baietel cu carti

Sfaturi pentru părinţi:

Ajută-l să cunoască lumea. Copilul tău se află la vârsta la care absoarbe informaţia precum un burete. Descoperă şi tu lumea, împreună cu el, mergeţi la spectacole, în excursii, la muzee, chiar dacă nu înţelege tot ce vede. Este ocazia ideala pentru a creea o legătură cu copilul, iar în timp ce faceţi diverse activităţi, ai şansa să îl educi în multe aspecte. De asemenea, există multe cărţi educative, ilustrate, care oferă informaţii într-un mod foarte distractiv şi accesibil.

Nu uita că prietenii sunt foarte importanţi. Copilul tău nu trebuie să aştepte până merge la şcoala, pentru a lega prietenii. Fiecare etapă a vieţii sale presupune şi socializarea, iar interacţiunea cu ceilalţi este esenţială. Astfel, acesta întră în contact cu personalităţi diferite, cu copii care au fost educaţi diferit şi învaţă să se adapteze şi să aibă discernamant. Foarte curând vor apărea întrebări precum „ de ce X are voie să se uite la desene animate, şi eu nu?", „de ce mama lui X îl lasă să mănânce cartofi prăjiţi, şi tu nu?".

Siguranţa este foarte importantă. Înainte de a-ţi face probleme legat de dezvoltarea emoţională şi intelectuală, este foarte important să te asiguri că este în siguranţă. La această vârstă, accidentările sunt foarte greu de evitat, din cauza energiei pe care o au în permanenţă şi a dorinţei de a explora mediul înconjurător, fără să conştientizeze pericolele. Acum este momentul să îi explici cum trebuie să treacă strada şi alte aspecte care îl vor ajuta mai târziu. Nu te baza pe faptul că momentan îl supraveghezi, pentru că nu o să poti face asta în permanenta.

fetita care se da in leagan

Nu te stresa în legătură cu întrebările din sfera sexuală. Abordează acest subiect ca pe unul firesc. Nu trebuie să îi induci senzaţia că este tabu, ruşinos sau interzis. Adaptează răspunsurile pentru vârsta sa, şi informează-te din timp. Întrebările apar când te aştepţi mai puţin.

Adaptează pedeapsa la fapta. Nu exagera cu reacţiile, chiar dacă pe moment ai tendinţa de a-ţi pierde rabdarea. La această vârstă, tehnica de „time-out" este foarte potrivită, dar nu trebuie folosită decât extrem de rar, de exemplu de 2 ori într-un an, şi să fie aplicată 2-3 minute. Nu uita că eşti datoare să îi explici cum funcţionează lucrurile şi să-l ajuti să se adapteze cerinţelor.

Fiind o vârstă importantă pentru formarea stimei de sine, atenţia pe care i-o dai copilului şi felul în care reacţionezi la ceea ce face, pot fi decisive în acest sens. Nu uita că a fi părinte nu trebuie să fie un chin, ci o experienţă frumoasă, iar cel mic de asemenea, merită un părinte liniştit şi iubitor.

sursa articol
sursa 2 articol