Skateboard, role si trotinete cu neon

Sunt uimit de viteza cu care in ziua de astazi, se raspandesc trendurile. Indiferent ca vorbim de kendama sau fidget spinner ori fidget pad sau, mai nou, fidget roller. Toate aceste jucarii interactive, se raspander printre copii cu viteze uluitoare: apar in Statele Unite spre exemplu si saptamana viitoare, toti copiii din Romania, au de asemenea fidget spinnere sau sunt experti in Kendama. Doar observ, nu calific in nici un fel aceste manifestari, aceste urmari ale implementarii internetului, al mediei in genere si al retelelor de socializare. Nu le aplic nici un fel de etichete si nu discut insa despre ele implicand sintagme peiorative. Nici nu as avea de ce, in umila mea opinie, toate acestea au un rol pozitiv: la fel de repede cum se raspandesc jucariile, se raspandesc si stirile privitoare la manifestari sau cartile de specialitate, limbajele de programare ori noile tehnologii din orice alt domeniu. Din punctul meu de vedere, cel mai pozitiv aspect al acestui curent, sau climaxul este reprezentat insa de aplicatiile open source si de bibliotecile virtuale, gratuite, de genul wikipedia. Imi aduc aminte ca la un moment dat, imi cumparasera parintii, acum vreo 25 de ani, cu o multime de bani, niste cd-uri de la Microsoft numire Microsoft Encarta. Ok, ganditi-va ca erau, in functie de versiuni intre 1 si 3-5 cd-uri si costau cateva sute de dolari si avea 0.1% din cea contine acum wikipedia. Si credeti-ma ca nu aveau atatea referinte, nu erau atat de bine documentate si nici nu erau updatate. Spre exemplu, despre Romania, aveau cam o sutime din articolul despre tara noastra, existent acum pe wikipedia.



Ei bine, alaturi de wikipedia, sunt bineinteles alte multiple manifestari pozitive ale penetrarii internetului, social media si al fenomenului de blog, insusi acest articol este dovada clara. Ca sa scriu acest articol, in urma cu 25 de ani, trebuia sa platesc o groaza de bani si sa am notiuni de programare, de html, css, sa stiu sa imi configurez un server si multe altele.

Mi-am schimbat masina acum cateva luni si sunt atat de incantat de achizitia mea, incat i-am pus neoane :P Stiu, probabil o sa radeti, dar asta am visat de cand m-am jucat prima oara, acum foarte multi ani, Need For Speed si am vazut, ceva mai tarziu, 2 Fast 2 Furious. Si pot spune, ca mi-am implinit acel vis :P Nu radeti de mine ca mi-am pus neoane pe masina, nu afecteaza pe nimeni negativ, acest lucru. Ma rog, ideea este ca acum cateva zile, cand am fost in Noriel cu copiii, am gasit la ei de la firma Yvolution Neon, jucarii de exterior, cu neon: 

Si cand au vazut amandoi, m-au impresionat cu logica lor: si tu ti-ai pus pe masina, neoane, noua de ce nu ne cumperi role sau trotineta ori skateboard cu neoane? Copiii aveau dreptate, in consecinta nu am mai putut iesi din Noriel, pana nu le-am promis ca le cumpar respectivele jucarii de exterior cu neoane. Si trebuie sa recunosc ca arata genial, mai ales ca acum fiind vara stam din ce in ce mai mult in parc si acum ii vad imediat. Ii reperez pe noapte, de la o departare impresionanta, tinand cont de faptul ca neoanele respective sunt destul de puternice.

Ma bucur ca in ultimul timp, au o atractie deosebita pentru jucariile de exterior, daca asta reuseste sa ii tina afara cat mai mult timp si sa nu mai stea toata ziua in casa pe consola sau tableta, eu sunt multumit. Nu sunt genul de parinte care sa le faca scandal ca se joaca prea mult pe device-uri insa la un moment dat, mi se pare ca exagereaza si mai ales acum ca este vara si stam atata de aproape de parc, este pacat sa stea sa se joaca in casa pe butoane, cand pot iesi sa se joace in parc.

La momentul asta, au o colectie impresionanta de kendama originale:
o multim de fidget spinnere, pentru ca tot fac concursuri intre ei si cu diversi copii din parc:
Toate le-am cumparat de la Noriel, pentru ca am inteles ca acestea sunt cele mai nune, sunt originale si la ei sunt la cel ami mic pret.

Saptamana viitoare, trebuie sa ma duc sa le schimb bicicletele, pentru ca cele pe care le au acum, le-au tot trantit pe jos pana le-au descentrat definitiv. Cam astea le-am gasit la norie, ca si biciclete cu pedale pentru copii, o sa ma hotarasc zilele viitoare







Insolatia la copii, masuri de prim ajutor

Daca nu sunt protejati corespunzator impotriva razelor puternice ale soarelui, copiii sunt predispusi sa faca insolatie, o forma de hipertermie. Aceasta afectiune apare in momentul in care organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura.

Insolatia se poate instala atunci cand temperatura ambientala este foarte ridicata si provoaca organismul sa transpire. Copilul expus intr-un astfel de mediu trebuie hidratat foarte bine, pentru a-si reface stocul de apa pierdut prin transpiratie. In lipsa hidratarii, sistemul de termoreglare al corpului nu mai face fata caldurii excesive si asa apare insolatia.

Este bine sa stii ca in momentul in care apare insolatia, copilasul tau poate sa nu mai transpire.

Simptomele insolatiei la copii

Cele mai frecvente simptome ale insolatiei la copii sunt:

- durerile de cap (mai ales atunci cand micutul nu poarta nimic pe cap ca sa fie ferit de razele soarelui);
- temperatura ridicata a corpului (40 de grade Celsius sau chiar peste aceasta valoare);
- stari de voma;
- ameteli;
- stare de somnolenta;
- respiratie accelerata;
- lipsa transpiratiei;
- edeme de caldura la nivelul extremitatilor: scalp, maini, picioare;
- piele rosie, uscata;
- convulsii;
- dezorientare.

Masuri de prim ajutor in caz de insolatie

Daca micutul tau prezinta unele dintre aceste simptome in urma expunerii indelungate si neprotejate la soare, este indicat sa-l duci imediat la umbra si sa-i dai sa bea apa sau suc natural in cantitati mici, dar regulat. Este bine sa-i dai apa cu atat mai mult cu cat vomita si se deshidrateaza.

Pentru a favoriza circulatia sangelui, maseaza-i extremitatile mainilor si ridica-i usor piciorusele de la sol. Daca prezinta arsuri solare, maseaza-i corpul cu o lotiune dupa plaja. In masura in care ai posibilitatea, aplica-i micutului comprese cu apa rece.

Nu este indicat sa-i administrezi aspirina, paracetamol sau orice alt medicament menit sa scada temperatura corporala, deoarece efectul va fi invers, iar simptomele se pot agrava.

Intr-o prima faza, insolatia se poate manifesta destul de anemic, prin edeme la nivelul extremitatilor, motiv pentru care ai putea ignora cauza aparitiei lor. Imediat ce puiul tau devine palid, iar temperatura corpului incepe sa creasca, ii poti administra putina apa.

Tine cont ca, in momentul in care copilul da semne ca devine inconstient, trebuie sa apelezi numarul 112, intrucat insolatia poate fi in stare agravata.

Insolatia nu este o simpla afectiune pe care o poti trata acasa dupa ureche. Este recomandat sa mergi cu micutul tau la o clinica unde poate primi ajutor specializat si avizat.

Cum previi aparitia insolatiei?

Pentru a preveni insolatia la copil, este bine sa constientizezi dinainte faptul ca razele solare ii pot provoca mai mult rau decat bine. Nu este indicat sa mergi cu copilul la plaja la orele amiezii, intre 10.00-17.00, cand soarele arde mai tare ca niciodata. Evita sa-l expui prea mult timp prin soare si in restul zilei. Chiar si plimbarile lungi prin oras ii pot cauza arsuri solare sau insolatie.

Tine tot timpul la tine o sticluta cu apa, pentru a-ti putea hidrata copilul din cand in cand. Nu uita sa iei cu tine o palarioara care sa-i protejeze pielea fina a capului de razele UVA si UVB.

Imbraca-l in hainute deschise la culoare, care in loc sa atraga razele soarelului, le resping. Inainte de expunerea la soare, maseaza-i corpul cu o lotiune de protectie solara cu factor SPF mare. Daca intra in apa, este posibil ca lotiunea sa se spele. Da-l din nou cu acest produs imediat, pentru a impiedica pielea sa ramana fara un ecran protector.

Este recomandat, de asemenea, sa nu-ti hranesti copilul cu alimente dulci procesate sau cu altfel de sucuri decat cele naturale. Aceste produse nu ii aduc niciun aport nutritiv important, nu il hidrateaza si, in general, nu ii aduc niciun beneficiu. Un piure de fructe, cateva linguri de suc natural de fruct, apa si ceaiul sunt principalele ingrediente care iti protejeaza micutul de starile de deshidratare si scad riscul aparitiei insolatiei.

sursa articol: copilul.ro/